Gyurkity Péter

Önállósítaná a drónokat a DARPA 

A kutatók önállóan repülő dróncsapatokat akarnak létrehozni, minimális felügyelettel.

A drónok ma már az élet szinte minden területén megtalálhatók, ez már nem kizárólag a katonaság és a titkosszolgálatok terepasztala, bár a hírekbe nyilván elsősorban ez utóbbiak tevékenysége kapcsán kerülnek be ezek az érdekes eszközök. Az irányítás azonban túl sok munkát és komoly emberi részvételt igényel, a DARPA ezért most ezen változtatna.

A védelmi jellegű kutatás-fejlesztési feladatokra koncentráló ügynökség már kiküldte meghívóit a területtel foglalkozó szakembereknek egy olyan találkozó megszervezése és lebonyolítása érdekében, amelyen ezen irányítás, a közvetlen vezérlés területén remélnek komoly előrelépést. A DARPA bonyolult, komplex programkóddal helyettesítené az emberi irányítást, ennek eredményeként pedig alapvető módon megváltozna az eddigi felállás, a különböző szervezetek által alkalmazott drónokat ugyanis nem pilóták vezérelnék, hanem egyfajta felügyelők, akik mindössze jóváhagynák a csapatokba szervezett drónok javaslatait.

A Collaborative Operations in Denied Environment (CODE) névre keresztelt program révén létrejöhetnek az első, többé-kevésbé önálló drónflották, amelyek tagjai egymással együttműködve választják ki a helyesnek vélt manővereket és további lépéseket, ezeket pedig a pilóták helyett maguk is hajtanák végre, már amennyiben a jóval kevesebb feladatot megtartó vezérlőközpontból megérkezik a jóváhagyás. A virginiai Arlingtonban (valószínűleg nem a híres katonai temetőben) márciusban megtartandó találkozón ezért új, forradalminak nevezhető eljárásokat alakítanának ki, amelyek elsősorban a nagyobb autonómiát célozzák meg.

A haditengerészet a maga részéről szintén kísérletezik valami hasonlóval, tavaly például bemutatták, hogy 13 kisebb csónak egyetlen tengerész irányítása alatt járőrözött az erre kijelölt vizeken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • halgatyó #9
  Addig nem nyugszanak, amíg le nem gyilkolják az emberiséget
 • gemihu #8
  Ez a dolog azért érdekes számomra,mert a tv-ben mutattak egy robotautót, ami az egyik ország határán járőrözik. Mondták,hogy bár automatikusan is sok dologra képes, felügyelet kell,mert a nemzetközi törvények szerint valakinek felelősséget kell vállalnia a robot tetteiért..
 • Methodix81 #7
  Valamelyik cikkben olvastam, hogy eddig 20 drónt szedtek össze francia atomerőművek területéről, amiket naplemente után küldtek be ismeretlenek.
  Esélyük sincs ellenük.
  Szerintem idő kérdése csak, hogy mikor fog valamelyik beszállítani egy kis ajándékcsomagot az egyik hőelvezetőbe, aztán kalap kabát. :(
 • emberz #6
  A robotnak az a dolga, hogy haptákban álljon előttünk, és ez így is marad. A mesterséges intelligencia csak félelmetesen hangzik, valójában csak annyira veszélyes, mint egy bicska. (Persze hülyebiztos bicska nem létezik.) Az ő "lelke" az a személy, akivel éppen kontaktusban van, egyébként nem is létezik, nem több egy élettelen, de mozgó, dinamikus rendszernél. Olyan, mint a medencében hullámzó víz. Van belső dinamikája, de élettelen. Csak a meghatározott impulzusokra reagál, és csak meghatározott módokon.
 • end3 #5
  Majd amikor a leprogramozott mesterséges inteligencia felismeri, milyen idióta az emberi faj..., - na akkor, az addigra már mindenhol röpködő "kis szárnyas madárkák" - csapatokba szervezve, - meghozzák nélkülünk is a döntést a "törlésre".

  És lehet, az ellenük bevetett emberi "hack" kiiktatására, már sokkal fejlettebb módszerekkel védik meg magukat, mint azt az ilyen témákban született, szintén elég idióta sci-fi-k eddig egyáltalán elképzelték.
 • Molnibalage #4
  GPS és rádófrekvenciás zavarással az ilyen olcsó drónok nem mennek sehova...
 • kvp #3
  Az autonom donteshozataltol lesz a dron valodi dron es nem taviranyitasu jatek, mint a maiak. Szerintem erdemes lenne az angolok altal kifejlesztett telekommunnikacios halozattal osszekotni oket: http://en.wikipedia.org/wiki/Skynet_(satellite)

  Viccen kivul egyebkent a jelenlegi mi-k nagyon butak, tehat max. arra lehet hasznalni az automatizalast, hogy ne kelljen drononkent 2 fo az iranyitashoz, hanem jarorozeshez eleg legyen 1 fo egy nagyobb dron flottahoz, mig bevetes eseten jarmuvenkent vagy max. 2-3 jarmuvenkent 1 fo. Kb. mint amikor valaki egy rts-sel jatszik. A vicc az, hogy jelenleg sem kellene tobb, mert a technika ezt mar tudja, csak nem hasznaljak ki. Meg celon tarto szoftver is letezik, tehat a kamerakep alapjan tudja a dron kovetni a mozgo alakokat. Persze ettol meg nem latja a kulonbseget a terrorista konvoj es az eskuvoi menet kozott. (nem mintha ebben az emberi operatorok jobbak lennenek)

  "Nagyon komoly dolog ez a drón téma, fel nem foghatom, hogy miért nincs még végletekig szabályozva a használata, gyártása."

  A gyartast nem lehet szabalyozni, ma mar szinte barmilyen szemetbol osszerakhato egy dron. A hasznalattal meg az a gond, hogy hol er veget a gyerekjatek es hol kezdodik a fegyver. Egy kis gyerekjatek dronra is fel lehet ma mar rakni egy mini ('egyloszeres') fegyvert es annyira osszementek a vezerlo rendszerek, hogy egy tenyernyi dronra is lehet gps-es navigacioju, gsm-es adatkapcsolatot hasznalo, hd kameras vezerlest szerelni. (azaz valami konnyu mobiltelefont drotozni az aljara) Innentol barki (marmint szinte barmelyik jobb mernok) kepes olyan apro es veszelyes dronokat kesziteni a kornyezeteben megtalalhato alkatreszekbol (mobiltelefon, villanymotor, aksi), ami akar fegyvert vagy robbanoanyagot is kepes szallitani. (fegyver eseten suritett gazos rendszert hasznalva meg hagyomanyos loszer sem kell, tehat a lebukas eselye 0) Ezek a dronok eleg aproak ahhoz, hogy a hagyomanyos vedelmi rendszerek semmilyen vedelmet ne nyujtsanak ellenuk. Ha pedig van rajtuk egy teljes telefon, akkor fel lehet oket programozni offline mukodesre, tehat pl. egy arcfelismero alkalmazas celozza be az aktualis amerikai/szovjet/stb. elnokot. Ez utobbit nem lehet radios zavarassal semlegesiteni, mivel teljesen automata es inditas utan mar nem kommunikal senkivel. Ettol meg buta lesz mint a ko, de erre az egy feladatra viszonylag egyszeru nyilt forraskodu szoftverekkel betanithato.
 • Methodix81 #2
  Kíváncsi vagyok, mikor dobnak be egy jó nagyot pukkanó cuccot valamelyik hangtalan drónnal éjjel valamelyik atomerőműbe, vagy mondjuk az ovális iroda ablakán...
  Nagyon komoly dolog ez a drón téma, fel nem foghatom, hogy miért nincs még végletekig szabályozva a használata, gyártása.
  Megint megvárják, amíg lesz valami, és csak utána kezdenek majd kattogni?
 • pignoris #1
  Az csak nekem aggasztó hogy az usákok mérhetetlen előnyt szereznek a haditechnikájukkal és persze mindenbe beleütik az orrukat a saját határaikon kívül is?