SG.hu

Jövőre ötödével csökkenti a zenei jogdíjterheket az Artisjus

Az igazságügyi miniszter jóváhagyta az Artisjus 2015-ös szerzői jogdíjtervezetét: a vendéglátó üzletek által fizetett zenei jogdíjak átlagosan 19,5 százalékkal csökkennek január elsejétől. Az újonnan zenét játszó üzleteket további 10 százalékos kedvezménnyel ösztönzik a nyilvános zenefelhasználásra.

Egy gazdasági tanulmány tanulságait levonva a szerzők, előadók és kiadók 2015-ben átlagosan 19,5 százalékkal csökkentik, és egyben egyszerűsítik tarifarendszerüket a vendéglátóipar vonatkozásában. Az új tarifarendszer a zeneszolgáltatást is folytató üzletek díjkalkulációja során a nekik otthont adó település lélekszámát veszi figyelembe, ezzel megszűnik az eddigi közigazgatási alapú besorolás, illetve a meghosszabbított nyitvatartási idő súlya is csökken.

A kiadott közlemény szerint azok a vendéglátó vállalkozók, akik önként jelentkeznek be az Artisjus nyilvántartásába – azaz a szerzői jogvédő iroda munkatársai nem ellenőrzés során fedezik fel, hogy zene szól az üzletben –, az üzlet indulásának évében 10 százalékos, majd a következő évben 5 százalékos jogdíjcsökkentést érvényesíthetnek. Ez a kedvezmény azokra az új belépőkre vonatkozik, akiknél korábban (legalább 12 hónapon át) nem szólt zene. Az Artisjus ezzel a kedvezménnyel könnyíteni kívánja az első beruházás (pl. hangfalak, erősítő) terheit.

Az Artisjus arra számít, hogy a jogdíjcsökkenés és a kedvezmények következtében több vendéglátóhely dönt majd a nyilvános zenefelhasználás mellett 2015-től. Ez reményeik szerint közép- vagy hosszabb távon képes lehet ellensúlyozni a díjcsökkentés hatását – a több helyen szóló zene pedig több elégedett vendéghez, és így sikeresebb vendéglátóiparhoz vezethet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tinman #3
    Nem egy olyan memóriakártyám van, amin családi fotók vannak. Ezen képek szerzője önmagam vagyok.

    Kinél követelhetem az engem illető jogdíjat, hiszen én is egy szerző vagyok...?
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2014.12.30. 17:53:39
  • MasterMason #2
    A kutya ott van elásva, hogy a rádióban illetve tv-ben közvetített tartalmakra jogdíjakat fizetnek az azt sugárzó csatornák, mégpedig a tv és vagy a rádió országos lefedettségének fényében. Bárki aki bekapcsolja a rádiót az jogtiszta zeneszámokat hallgathat, amely után már fizettek.

    Hogyan szedhetne már még "1000" embertől díjat ugyanazért ez a brigád?

    Még jogilag is jogtiszta tartalomnak minősül a rádióban sugárzott anyag, szóval semmiféle jogdíjról nincs szó, egy pár nyomorult politikai kapcsolatait kihasználva követ el súlyos gazdasági bűncselekményeket csalásokat "jogvédőcskéknek" csúfolt civil szervezetek mögé bújva.
  • yamato41 #1
    Az artiszjusz egy mocskos komcsi-libcsi kifizetőhely saját klientúrájuknak, átláthatatlan, korrupt, undirító. Teljesen át kellene alakítani a jogdíjak beszedését és elosztását. Ezt a szemét bagázst megszüntetni és az előadók számára közvetlenül fizetni. Pl. CD-t (mp3-at, streamszolgáltatásokon számokat stb.) lehessen venni saját célra, vagy üzleti célra. Az internetes egyedi lejátszásokat pedig egyszerűen lehetne direktben fizetni (pl. regisztrált IP-címről).