Berta Sándor

TiSA - búcsút inthetünk az adatvédelemnek?

A kereskedelmi egyezmény tervezetét titokban tárgyalják az elképzelést támogató országok.

Az Agreement on Trade in Services (TiSA) legnagyobb veszélye, hogy gyakorlatilag kiiktatja a nemzeti adatvédelmet és a személyes adatok védelmét, ugyanis rendkívül mértékben megkönnyítené az információk cseréjét a különböző államok között. Ez derült ki az Associated Whistleblowing Press, a spanyol filtrala.org és a Netzpolitik.org által nyilvánosságra hozott adatokból.

A TiSA eddig kevésbé ismert, mint a korábbi kereskedelmi egyezmények, illetve -tervezetek, például a TTIP, s elsősorban a szolgáltatások liberalizálásával foglalkozik. Amennyiben elfogadják, a TiSA felválthatja a jelenlegi General Agreement on Trade in Services (GATS) megállapodást. Az új egyezményt támogatja az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, az Európai Unió 28 tagállama, továbbá Ausztrália, Mexikó, Japán, Chile, Kolumbia, Costa Rica, Hongkong, Izland, Izrael, Liechtenstein, Új-Zéland, Norvégia, Pakisztán, Panama, Paraguay, Peru, Dél-Korea, Svájc, Tajvan és Törökország. Ezek az országok bonyolítják a világ kereskedelmének körülbelül 75 százalékát.

Júniusban a Wikileaks már nyilvánosságra hozott egy részletet a TiSA tervezetéből, ami gyakorlatilag a pénzügyi szektor szabályozásának finomításáról szólt. Az új egyezmény miatt nehezebbé válna például a már privatizált cégek újraállamosítása, még akkor is, ha a privatizáció nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A TiSA hatálya alá tartoznának a pénzügyi, a jogi (ügyvédi), a műszaki (internet), a könyvelési, az adótanácsadói, az építészi, a városépítészeti és a képzési szolgáltatások.

Az információk gyakorlatilag akadály nélkül áramolhatnának a megállapodást aláíró államok között. A szolgáltatók nem akadályozhatnák meg az adatok továbbítását, azokhoz nem férhetnének hozzá, nem dolgozhatnák fel és nem is tárolhatnák azokat. Amennyiben ehhez hozzávesszük, hogy számos amerikai távközlési konszern már most is együttműködik az USA titkosszolgálataival, akkor érthető, hogy miért tart annyi adatvédelmi szakember és civil szervezet a TiSA hatályba lépésétől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #2
    És még az is titkos, hogy kik azok a szemét disznók, akik mindezeket a népek háta mögött sutyiban végigcsinálják, aztán néhány ócska stróman politikus arcával előadják?
  • hgj11 #1
    "A szolgáltatók nem akadályozhatnák meg az adatok továbbítását, azokhoz nem férhetnének hozzá, nem dolgozhatnák fel és nem is tárolhatnák azokat."

    Mégis hogyan akadályozhatná meg valaki az adatok továbbítását, aki maga nem férhet hozzá, nem dolgozhatja fel, sőt nem is tárolhatja? És hogyan kell elképzelni a nem tárolt, nem feldolgozható, nem hozzáférhető adatok szabad áramlását az egyezményt aláíró államok között?