Berta Sándor

Nem lesznek elkészíthetők a személyes profiljaink?

Változhatnak az adatvédelmi előírások, nehezebb lehet majd az online IT-óriások dolga.

A különböző internetes óriáscégeknek a jövőben nem lesz lehetőségük arra, hogy ügyfeleik adataiból személyes profilokat készíthessenek, illetve eladhassák ezeket az információkat harmadik félnek - ezt akarja elérni Thomas de Maiziere német szövetségi belügyminiszter.

A politikus közölte, hogy olyan további eszközökre van szükség, amelyek lehetővé teszik a Big Data ésszerű használatát és egyúttal megakadályozzák a személyes profilok létrehozását. Amennyiben például a Google felhasználja a tartózkodási helyünkkel kapcsolatos adatokat, hogy így számítsa ki az útvonalunkat, akkor az önmagában még nem jelenti azt, hogy a felhasználó azt akarja, hogy a Google elkészítse a mozgási profilját is. Ugyanakkor nemcsak szigorítások lennének, hanem lazítanának is a szabályokon, így például az egészségügyi adatok névtelen ötvözését előzetes felhasználói engedély nélkül is lehetővé tennék.

Jelenleg is zajlanak azok az európai uniós egyeztetések, amelyek lényege az egységes európai adatvédelmi szabályozás kidolgozása. A tárgyalásokat várhatóan jövőre zárhatják le. De Maiziere elképzelései alapján az európai adatvédelmi bizottság egységes előírásokról dönthet majd, de ezek gyakorlati alkalmazása továbbra is az egyes tagállamok feladata lesz. A Made in Europe biztonsági szabvány lehet a kontinens nagy esélye, az új rendszert világszerte átvehetik majd. A politikus szerint a gyors technológiai változások miatt az új szabályoknak először csak 5 évig kellene hatályban lenniük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!