Berta Sándor

Nem élnek a bankok az online lehetőségekkel

A pénzintézetek számára a legnagyobb konkurenciát a különleges alkalmazások jelentik, amelyek segítségével bárki otthonról könnyen és gyorsan intézheti a pénzügyeit.

A tapasztalatok alapján az ügyfelek nem akarnak online is kapcsolatot tartani a bankjaikkal. A @DeutscheBank Twitter-fióknak 28 500, míg a Commerzbanknak csupán 686 követője van. Mindez meglehetősen kevésnek tűnik, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a Commerzbanknak Németországban kereken 1200 fiókja van. S ez nem egyedi eset.

Oliver Tabino és Mareike Oehl, a linkfluence német-francia cég kutatói azt elemezték, hogy a bankok és a pénzügyi szolgáltatók miként jelennek meg a világhálón és milyen lehetőségeket kínálnak az ügyfeleiknek. Azt is tanulmányozták, hogy miként tartanak kapcsolatot egymással az egyes cégek és az emberek. Olivier Tabino közölte, hogy csupán néhány bank és pénzügyi vállalkozás él az online lehetőségekkel. Jellemzően a blogokat alig használják az ügyfelekkel való kommunikációra, pedig a pénzintézetek tisztában vannak a közösségi platformok fontosságával.

A fiatalok gyakorlatilag marginálisnak tartják a bankfiókokat, mert úgy vannak vele, hogy a különböző tranzakciókat otthonról is elintézhetik. Ezt megkönnyíti, hogy egyre több pénzügyi alkalmazás van jelen a piacon, amelyek gyakran sokoldalúbbak, mint a pénzintézetek. A Numbrs például a jövő online banki alkalmazásának nevezi magát, mivel lehetővé teszi a családi költségvetés ellenőrzését és a jövőbeli kiadások felsorolását is.

A legtöbb bank kínál saját alkalmazást, ennek ellenére nehéz helyzetben vannak, mert Tabino szerint a felhasználók nem szívesen adnak ki magukról információkat. Ráadásul az emberek többnyire nem a hivatalos honlapokon, hanem a pénzügyi lapokból és a különleges blogokon tájékozódnak. Megbízható, semleges véleményeket keresnek, ezért esnek ki a közösségi portálok, ahol gyakran nem lehet egyértelműen azonosítani a másik felet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!