Berta Sándor

Osztrák hegyimentők is tesztelik az okos szemüvegeket

A különleges eszközök a közeljövőben egy újabb területen is megjelenhetnek. A hegyimentők folyamatosan láthatják saját pozíciójukat és a nekik szóló utasításokat úgy, hogy közben mindkét kezük szabad marad.

Az evolaris nevű cég tavaly télen fejlesztette ki a síszemüvegekhez a Smart Ski Goggles nevű alkalmazást, amely a beépített miniatűr kijelző segítségével, valós időben közli az információkat a téli sportokat űzőkkel. A vállalat rövid ideig tesztelte a programot, de a fejlesztők most egy lépéssel tovább mentek és azt szeretnék, hogy az átalakított szemüvegeket és az új szoftvert Mürzzuschlag és Schladming hegyimentői próbálják ki élesben. A szakemberek így szereznének tapasztalatokat arról, hogy mennyire hasznosak az okos szemüvegek. Az új alkalmazás képes megmutatni a GPS-koordinátákat, a segítők így folyamatosan látják a saját pozíciójukat és időveszteség nélkül bejelentkezhetnek.


Gerald Binder, az evolaris szakértője leszögezte, hogy a megoldásnak köszönhetően pont a rendkívüli helyzetekben maradhatnak szabadon a hegyimentők kezei, de ugyanúgy értesülhetnek a legfontosabb információkról.


A cég összesen öt szemüveget ad át a hegyimentőknek. Andreas Wiltschnigg, a mürzzuschlagi csapat műveleti vezetője a kezdetektől érdekelődött a projekt iránt. Hangsúlyozta, hogy ha az új technológiák segítik őket a bevetések során, akkor szívesen tanulmányozzák azokat közelebbről. Az optimális tájékozódás és a különböző információk elérése - különösen rossz időjárási körülmények között - mindig fontos. Az csak a tesztek után fog kiderülni, hogy a szemüvegek mennyire jelentenek majd hasznos segítséget és arra is választ kapnak, hogy mennyire működnek megbízhatóan az eszközök extrém hőmérsékleti viszonyok között. Amennyiben a tesztek pozitív eredménnyel zárulnak és a kollégái jól fogadják a készülékeket, úgy nagyon érdekes lehetőségek nyílhatnak meg előttük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • endrev #1
    Okosszemüvegeket, kicsi csillag! Megtanulhatnátok már végre!