Berta Sándor

Mindenes lesz a nigériai digitális azonosító­kártya

Az eszköz többek között személyi igazolványként és hitelkártyaként fog működni.

Kiderült, hogy a Lykos csoporthoz tartozó Austria Card gyártja az új nigériai azonosítókártyákat, amelyek számos funkciót kínálnak majd az afrikai ország közel 170 millió lakosának. Az eszköz egyszerre 14 különböző alkalmazásnak kínál helyet. Ezek között lesz a digitális személyi igazolvány, a hitelkártya, a biometriai jellemzőket tároló chip, a biztonságos digitális aláírás és egy e-ID alkalmazás is. Sőt, a kártya bizonyos országokba való utazáskor még úti okmányként is használható.

Maga a kártya összesen 18 biztonsági jellemzőt tartalmaz, amelyek különböző kategóriákba (látható, láthatatlan, törvényszéki azonosítás stb.) sorolhatók. Ezek többek között megvédik az azonosítót a manipulációtól és a hamisítástól. Jochen Hense, az Austria Card ügyvezetője kijelentette, hogy az új termékek valószínűleg a világ legbiztonságosabb és technológiai szempontból legkorszerűbb állami dokumentumai, mivel összekötik az azonosítás és a fizetés világát.

Szeptember elején derült ki, hogy Nigéria új digitális azonosítókártyát tesztel. A projekt első szakaszában 13 millió helyi lakos kaphatja meg az RFID-s eszközt, ami egyszerre lesz jogosítvány, adó- és betegkártya, nyugdíjigazolvány és a segítségével a tulajdonos regisztráltathatja magát az elektronikus választásokra. Ráadásul a program során a helyi hivatalok együttműködnek a MasterCarddal, így minden felnőtt személy automatikusan kap egy bankszámlát és az azonosító elektronikus fizetési eszközként is használható lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #3
    Az egyik szívbillentyűbe kellene ültetni, hogy ne veszítsék el.
  • kvp #2
    Egy egyseges kartya jo otlet, viszont az, hogy egy a nemzetkozi bankrendszerhez tartozo szervezet kezeli az adatokat es kotelezove teszik a bankkartya birtoklast mar kevesbe. Az ember jellemzoen szeretne ha a szemelyi/orvosi adatait kulon kezelnek (lehetoleg az a sajat allama) a banki es egyeb adataitol. Az elektronikus valasztas meg azt jelenti, hogy csak egy szamitogep latja a pontos szavazatokat, amiket fizikai szavazolap hianyaban se ellenorizni, se ujraszamolni nem lehet. Eloremutato fejlesztes, de nem egy olyan jovobe ami tul szimpatikus, mivel varhatoan a kartya bevezetese utan az osszes ezzel tartott valasztast a bankrendszer jeloltje fogja nyerni.
  • KopaszIsten #1
    Tetszik. Előremutató fejlesztés. Így nem kell annyi plasztik vackot magukkal hurcolniuk. Itt is bevezethetnék.