Berta Sándor

Dél-Koreában szinte kötelező az Explorer használata

Az egész világon nincs még egy olyan ország, ahol olyan magas lenne az Internet Explorert használók aránya, mint Dél-Koreában. Mindez nem azért van, mert a helyiek annyira szeretik a Microsoft böngészőjét.


KSSN-szám nélkül még az online játék is lehetetlen
A The Washington Post cikke szerint az IE dél-koreai piaci részesedése azért kiemelkedő, mert a helyi internetezőket törvény kötelezi arra, hogy a webes vásárlásaik során a Microsoft termékét használják. Minden dél-koreai állampolgárt, aki más böngészőt (Chrome, Firefox, Safari) futtat, felbukkanó ablakban figyelmeztetik az online üzletek honlapjainak meglátogatásakor vagy virtuális vásárlások kezdeményezésekor. Az Internet Explorert kötelező használni az e-banki szolgáltatások igénybe vételekor is. Ezek után nem csoda, hogy a lakosság 75 százalék az IE-t használja rendszeresen. Az egyetlen kivételt az OS X operációs rendszert futtató számítógépek jelentik, mivel erre a platformra nem létezik Internet Explorer. A The Washington Post azt írta, hogy a Mac-használóknak nincs más választásuk, az online banki tranzakciókhoz vagy vásárlásokhoz internetkávézókba kell menniük.

A nem mindennapi törvény 14 évvel ezelőtt született meg. A dél-koreai kormány az 1990-es évek végén az elsők között volt, amely a polgárokat rá akarta venni az internetes rendelésekre és banki szolgáltatásoki igénybe vételére. Akkoriban viszont még komoly biztonsági aggályok voltak, ezért a kabinet a saját azonosítók alapján, amelyek a névből és a társadalombiztosítási számból álltak, kifejlesztett egy rendszert, melyet a magyar Ügyfélkapuhoz hasonlóan azonosítja a felhasználókat, csak éppen ez Dél-Koreában nem csak a kormányzati szférában, hivatali ügyek intézéshez szükséges hanem szinte minden online tevékenységhez. Ennek használatához azonban szükség volt és van a mai napig az Active X-re, ez pedig kizárólag a Windows platformon és az Internet Explorerben érhető el.

A tanúsítás csak a nemzetközi oldalaknál (eBay, Amazon stb.) és a kis összegű, 300 000 won alatti (kb. 60e forint) tranzakcióknál nem kötelező. Táblagépeknél és okostelefonoknál egy speciális, a kormányzati szabványoknak megfelelő biztonsági alkalmazást kell letölteni. Az illetékesek - a nagybankok és a hitelkártyacégek támogatásával a hátuk mögött - még mindig ragaszkodnak a rendszerhez, de a megoldást bírálók meg vannak győződve arról, hogy az IE-függőség megkönnyíti a hackerek munkáját, hiszen így csak egyetlen operációs rendszerre kell koncentrálniuk. A kormány ennek ellenére nem akarja eltörölni vagy megváltoztatni a törvényt. A kabinet kezére játszik az is, hogy a rendszert kritizálók kisebbségben vannak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Szefmester #26
  Egyszerre vagy fent ugyanabban a játékban, vagy banki vagy egyéb oldalon. Aztán ha jól tudom már figyelik a túlzott kockulást, azaz hogy ne legyél függő nem játszhatsz xy óránál többet. Ha meg azt látják hogy összességében többet tolsz különféle IP címekről ráadásként.. hát akkor biza elindul a kérdezősködés. Akkor is lebuksz ha a KSSN tulaja meghal..

  Mert ezek a számok a születési adataidból generálódnak azaz a név+kssn kombináció nem hamisítható (elvileg) így csak létező emberekét tudod használni.
 • AgentKis #25
  Azzal hogy buksz le?
 • AgentKis #24
  Én ugyanezt gondolom a számítástechnika oktatásról!
 • AgentKis #23
  Ha nem volnánk EU tagok, akkor már így lenne itt is. Az M$ az egész magyar politikai elitet meg tudta volna venni és ez mostanra sem változott. A tojásdobáló csávó meg koppány sorsára jutott volna...
 • AgentKis #22
  Látod ott bejött. Szerintem nem járt rosszul a "népen" kívül senki. Mire a nép rájön és úgy szavaz, hogy ez ne legyen (pláne, ha ott is a legkisebb rosszra próbálnak szavazni) addigra a megkenő és a megkent is betegre keresheti magát...
 • kvp #21
  Az RRN a magyar szemelyi szam megfeleloje, meg a kepzese is hasonlo (szuletesi datum, nem, stb.). Ez regen minden online tevekenyseghez kellett, de ma mar csak a fizetesi tranzakciokhoz, mivel egyszer egy chatszolgaltatotol elloptak a lakossag 70%-anak szemelyi adatait. Persze ezek a szamok nem cserelhetoek le, tehat valojaban tovabbra is el az osszes ellopott adat, csak tilos hasznalni. (3 ev borton ha elkapnak valakit) Hozzatennem, hogy rengeteg ilyen szamot (komplett listakat) arusitanak kinai weboldalak. Az activex-es komponens arra valo, hogy az RRN alapjan kapjon az ember egy session certificate-et vagy modernebb formaban az RRN-bol lesz egy ipin es abbol egy session certificate. Mellekhatasa az egesznek az, hogy a legtobb oldal masra is hasznalja az activex-et es mindezek melle erosen ie alapuak is, ami miatt nem lehet olyan konnyen megkerulni activex-et futtato mas bongeszokkel. A megoldas ugy nez ki az, hogy ujabban mindenki android alol hasznalja a netet, mivel ott nincs ilyen megkotes. Viszont lenyeges, hogy igy minden fontos tcp kapcsolat titkositott es el van latva egy egyedi azonositoval, tehat minden forum, minden jatek belepes, minden letoltott tartalom mogott van egy jol azonosithato szemelyi szam. A nemetek anno karra tetovaltak az azonositokat, a koreai neten a tcp kapcsolatokra kell hasonlot tenni. Aki azonositatlan, az pedig kulfoldi. A koreaiak 20-30%-a ezert kulfoldi allampolgarkent/kapcsolatkent regisztralodik a koreai halozatban.

  ps: A legtobb koreai e kereskedelmi oldal ugy nez ki, hogy toltsd le az alkalmazast es futtasd root jogokkal. Android alatt meg ugy, hogy toltsd le az alkalmazast es futtasd nem root jogokkal. Ezert van az, hogy sok tartalom a weben egyaltalan nincs jelen, mert desktop windows alatt is csak app-okon keresztul erhetoek el. Most meg jol keresztbe tett nekik a win32 api es a win32-es ie kidobasa a microsoft reszerol. (a teljes netes tartalmuk mehet a szemetbe) A kormanyzat egyebkent mar rajott, hogy rossz otlet volt, csak nem tudnak mit tenni, megsem mondhatjak a cegeknek, hogy azonnal alljanak at masra.
 • Szefmester #20
  Ha hamis KSSN-el nyomulsz és elkapnak akkor biza jönnek is érted mert ez kb olyan mintha hamis személyivel csináltatnál bankszámlát.
 • Tetsuo #19
  Át kéne venni toluk. :) Fo a biztonság!
 • lapaleves #18
  a cikk alapján én úgy értem ez minden bejelentkezős koreai szolgáltatásra (bank, játék, akármi) igaz.

  minden más országban sikerült az embereknek kigazdálkodni az összekuporgatott pénzből a multibrowser kompatibilitást mondjuk ebankhoz. nehéz volt, de sikerült.

  más kérdés, hogy kinézem belőlük, hogy minden értelmesebb fiatal valami fake 14 éves kislány id-jével nyomul.
 • Zoli007 #17
  A probléma itt egy proprietáris technológia állami monopolizálása. Tessék megoldani nyitott szabványokkal, és kész.