Berta Sándor

Digitális azonosító­kártyát tesztel Nigéria

Az afrikai állam ambíciózus programot indított, de kérdéses, hogy sikerül-e megvalósítani.

Nigéria tesztelni kezdte új Smartcard-projektjét, melyet egy helyi hivatal, a National Identity Management Commission (NIMC) felügyel. A program első szakaszában 13 millió helyi lakos kaphatja majd meg az új RFID-s azonosítókártyát, ami egyszerre lesz jogosítvány, adó- és betegkártya, nyugdíjigazolvány és egyúttal a segítségével a tulajdonos regisztráltathatja magát az elektronikus választásokra.

Az első digitális azonosítót Goodluck Ebele Jonathan nigériai elnök kapta meg. Amennyiben a tesztek sikeresnek bizonyulnak összesen 130 millió nigériai állampolgárt látnak el az új kártyával. A projekt során a helyi hivatalok együttműködnek a MasterCarddal, így minden felnőtt személy automatikusan kap egy bankszámlát és az azonosító elektronikus fizetési eszközként is használható lesz. Elsőként az ország két legnagyobb egyetemének diákjai és az Access Bank 300 kirendeltségén dolgozó emberek juthatnak majd hozzá az új kártyához.


Chris Onyemenam, a projekt vezetője közölte, hogy a beruházással Nigéria egész Afrika szempontjából úttörő szerepbe kerülhet mind az elektronikus azonosítás, mind a készpénz nélküli társadalom megvalósításának területén. A Transparency International korrupciós indexében Nigéria igen előkelő helyen található. A helyi sajtóorgánumok mindenekelőtt azért kifogásolják a programot, mert a kiadott pénz nagy részét a külföldi cégek kapják, miközben az országnak szembe kell néznie az ebolával és az északi területeken dúló polgárháborúval.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dregnarr1 #1
    Okos dolog, úgy rémlik hazánkban is már négy-öt éve pedzegették, mégsem lett belőle semmi eddig.