Berta Sándor

Egyre több vállalat hoz létre belső wikit

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a belső információgyűjtő és -megosztó platformok mennyire jelentenek valóban hatékony segítséget.

Egyre több vállalat használ belső Wikipédiákat, amelyekben a munkatársak tudását igyekeznek összegyűjteni. Az SAP esetében William R. McDermott vezérigazgató például rendszeresen hoz nyilvánosságra különböző stratégiai anyagokat a Jamnevű platformon. Emellett a társaság különböző projektcsoportokat is kreál itt, de az is előfordul, hogy ezen szervezik meg az e-oktatási tanfolyamokat. Az munkatársak megjelentethetik a véleményüket és a tapasztalataikat az egyes témákkal kapcsolatban, s a munkacsoportok is megoszthatják az eredményeiket és dokumentálhatják a projektjeik előrehaladását. Nem véletlen, hogy ezeket a rendszereket a „cégek Facebookjaként” emlegetik.

Frank Bock, a Bosch Connect nevű projekt vezetője szerint az előnyök kézenfekvőek. Az ilyen jellegű portáloknak köszönhetően átláthatóvá válik a vállalatok teljes tudása, ezenkívül lehetővé válik, hogy a dolgozók közvetlenül és hatékonyabban kommunikálhassanak, emiatt pedig növekszik a termelékenység. Hasonló véleményen van az IBM is, amely számos projektwikit alkalmaz és amely úgy vélte, hogy így sokkal jobban megszervezhető a csapatmunka és megtervezhető a feladatok elvégzése.

Az IT területén immár a piaci szereplők több mint 33 százaléka alkalmaz ilyen belső platformokat, míg 44 százalékuk elvétve használja ezeket a rendszereket. Az előnyök között van az is, hogy csökkenthető a belső e-mailek száma, a szűrési és ajánlási funkcióknak köszönhetően az emberek csak azokat az információkat kapják meg, amelyek valóban fontosak.

Jörg Michel, a Német Munkavédelmi és Munkaegészségügyi Intézet szakértője azonban rámutatott, hogy a belső céges wikik nem helyettesíthetik a kollégákkal és a főnökökkel való személyes kapcsolatokat. Az e-képzési megoldások is akkor működnek a legjobban, ha az ajánlatokat összekötik a valódi világgal. De a szabályozás itt is elsődleges, fontos, hogy a beosztottak és a vezetők ne a legutolsó nyaralásuk fotóit vagy más személyes információkat töltsenek fel a hálózatra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!