Berta Sándor

Már meséket is a gépek fognak mondani?

Egy új rendszer képes érzelmeket ötvözni és meséket megalkotni. A szülőket felválthatják a számítógépek.

A MOral Storytelling System (MOSS) segítségével a szülők a jövőben átháríthatják a számítógépekre a mesemondást. A technológiát az Új-Dél-Wales Egyetem kutatói fejlesztették ki. A MOSS képes arra, hogy 22 különböző érzelmet ötvözzön egymással és ezzel sokkal jobb elbeszéléseket lehet létrehozni, mint más mesterséges intelligencián alapuló rendszerekkel.

A MOSS-t Margaret Sarlej doktorandusz alkotta meg Malcolm Ryan mesterséges intelligencia szakértő segítségével. Sarlej úgy gondolja, hogy az emberek egyaránt képesek kitalálni egyszerű és bonyolult történeteket, anélkül, hogy hosszú ideig kellene gondolkodniuk. Ez egy olyan képesség, amit a számítógépek nem tudnak egyszerűen utánozni.

Ahhoz, hogy a csúcstechnikás rendszer képes legyen megírni egy történetet, szükség van arra, hogy egy emberi szerző előzetesen megadjon egy érzelmi irányt. A feladat többi részét azután átveszi a MOSS. A számítógép dönt az eseményekről, amelyeknek köszönhetően kialakulnának a karakterek bizonyos érzelmi reakciói. A karakterek mindent megtesznek, amit a szerepük szerint tenniük kell. A technológia jelenleg még nagyon korai fejlesztési szakaszban van. Ennek ellenére az első kísérletek azt mutatják, hogy a MOSS képes arra, hogy morális értékeket szőjön bele a szövegekbe.

Januárban "viselhető" könyvvel rukkoltak elő a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói: speciális szenzorok révén érzékeli, hogy épp hol tartanak benne és egy különleges mellényen keresztül a cselekménynek megfelelő ingerekkel bombázza az olvasót. A kutatók szerint a történet főszereplőjének érzelmeiben vagy fizikai állapotában bekövetkező változásokat szó szerint a saját bőrükön érezhetik az olvasók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 0sm #3
    Nekem csomó meselemezt vettek a szüleim... akkor sem hördült fel senki, hogy bakelitről hallgatunk mesét.
  • Jawarider #2
    Nem néhányat nem baj...
  • masuda #1
    Néhány szülőt elnézve nem is baj, ha a gépek leválthatják őket.