Berta Sándor

A Novartis licenceli a Google okos kontakt­lencséjét

A világ egyik vezető gyógyszergyártója elsőként használja fel a technológiát.

Az okos kontaktlencséket a Google X nevű kutatólaboratórium fejlesztette ki az év elején és a svájci Novartis az első cég, amely licenceli a technológiát. A konszern kifejezetten a cukorbetegeknek alkotta meg az eszközt, amelynél a lencsébe integrált szenzorok és chipek a könnyből mérik meg a vércukorszintet. Az eredményt vezeték nélkül továbbítják egy mobil készülékre és ott értékelhető ki.

Az új megoldásnak köszönhetően a cukorbetegeknek nem kell többet megszúrniuk az ujjukat, ráadásul a beépített szenzoroknak köszönhetően akár másodpercenként is mérni lehet a vércukorszintet, így nagyon pontos ellenőrzés valósítható meg. A Google még olyan modellekkel is kísérletezett, amikbe LED-eket építettek be és ezek riasztották a cukorbetegeket, ha a mért vércukorszint túl alacsony vagy túl magas volt.

A Novartis hosszú távon tervez és továbbfejlesztené a megoldást, így tenné feleslegessé - elsősorban az idősek körében - az olvasószemüvegek használatát. A kontaktlencsék előnye lenne, hogy automatikusan alkalmazkodnának az aktuális viszonyokhoz és segítenék a szem természetes fókuszálását, ezzel támogatnák az élesebb látást. A projektekben főszerep jut majd a gyártó szemgyógyászati részlegének, az Alconnak.

A két vállalat közötti együttműködés csak akkor valósulhat meg, ha azt az illetékes hivatalok engedélyezik. Egyelőre kérdéses, hogy az első okos kontaktlencsék mikor jelenhetnek meg a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!