Berta Sándor

Birodalmi kitüntetést ért a Raspberry Pi létrehozása

David Braben a miniatűr számítógép megalkotásáért kapta az elismerést.

A játékfejlesztőként és a Raspberry Pi alapítvány társalapítójaként ismert szakember az Order of the British Empire (OBE) negyedik fokozatát (Officer) kapta meg II. Erzsébet brit királynőtől. A kitüntetés nem véletlen, hiszen a brit királyi család számára közel sem ismeretlen a miniatűr számítógép. II. Erzsébet brit királynő is kiválóan ismeri a készüléket, ugyanis a fia, András yorki herceg megismertette a számítógéppel. András herceg már egy éve ismeri és használja a Raspberry Pi-t.

A brit kormány közleménye alapján Braben az elismerést hivatalosan a brit számítógépes és videojáték-iparért végzett munkájáért kapta meg. A fejlesztő a Twitteren keresztül szívből megköszönte a gesztust és a kapott gratulációkat. A kitüntetést minden évben a brit királynő születésnapján ítélik oda.

A Raspberry Pi-t 2011 májusában mutatták be és elsősorban a diákoknak lehet hasznos, mert a segítségével megtanulhatják a programozás alapjait. Tavaly novemberben Eben Upton, a számítógép tervezője azt mondta, hogy három év múlva érkezhet az eszköz utódja. 2013 novemberéig kétmillió, míg néhány nappal ezelőttig már hárommillió darabot adtak el a Raspberry Pi-ből. Az alapítvány idén áprilisban alapot hozott létre, azért, hogy a készülék elterjedjen az oktatási intézményekben, s a 8 és 15 év közötti gyerekek érdeklődését felkeltse a számítógép-tudomány iránt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!