Berta Sándor

Mely technológia okozhatja az emberiség vesztét?

A Cambridge Egyetemen már azzal foglalkoznak a tudósok, hogy vajon milyen technológiák vethetnek véget az emberi életnek. A cél az egyes technológiák lehetséges kockázatainak tudományos feltárása.

A Centre for the Study of Existential Risk (CSER) nevű központot három kutató hívta életre: Huw Price filozófus, Martin Rees asztrofizikus és Jaan Tallinn, a Skype társalapítója. Ugyan pontosan tudják, hogy kutatási témájuk a tudományos-fantasztikus filmek jeleneteit idézi, azonban meggyőződésük, hogy ezekkel a dolgokkal foglalkozni kell. "További veszélyt jelent, ha ezeket a jelentős kockázatokat nem vesszük komolyan és nem tanulmányozzuk őket tudományos vizsgálatok keretében" - jegyezte meg Huw Price.

A vizsgált technológiák között van a mesterséges intelligencia és a mesterséges élet, a nano- és a biotechnológia. A szakemberek mindegyiket tüzetesen meg fogják vizsgálni és megbecsülik, hogy az egyes technológiák mekkora veszélyt jelenthetnek az emberiségre nézve. A cél annak kiderítése, hogy melyik az a pont, amikor már az adott technológia nem uralható teljes mértékben. "Komolyan kell gondolnunk arra a lehetőségre, hogy lehet egy Pandóra szelencéje pillanat, amelynek katasztrofális következményei lehetnek" - tette hozzá Price.

Az egyik fő veszélyt az jelentheti, hogy ha egy technológia saját intelligenciával rendelkezik és a környezetét a saját igényeinek megfelelően kezdi átalakítani. Éppúgy, ahogy ezt az emberek is teszik évezredek óta. "Vegyük például a gorillákat. Nem azért veszélyezteti őket a kihalás, mert mi fellépünk ellenük, hanem azért, mert a környezetüket úgy alakítottuk át, hogy az megfelel nekünk, de az ő túlélésüket viszont már lehetetlenné teszi. Egy nap az emberiség is kerülhet hasonló helyzetbe" - hangsúlyozta a kutató. Price szerint a mostani korszakban kritikus pont lehet például az, hogy ha a számítógépek programokat kezdenek készíteni és ezzel a saját technológiájukat fejlesztik ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • OGMontana #4
    Érdekes dolog az biztos. Vajon ha elkezdenék kutatni a dimenzióutazás veszélyeiről és megnézném 5-ször oda vissza a Sliders-t, akkor engem is meghallgatnának? :D
  • NEXUS6 #3
    Valamint a zürkutatás!

    Hiszen mielött meghódicsuk a világűrt az afrikai éhezők kezébe került űrtechnolódzsival űrterrosista cselekményeket hajtanak végre, pl egy kis szondát nem arra használnak hogy a Földtől eltérítsenek egy űraszteroizoidát, hanem éppen hogy ránkzuhantassák, amivel tömeges fajkipusztitást okoznak, amit csak a pandák és az ősi régről maradt sárkánygyíkok élnek túl. Azonban a pandák olyan gyíkok, hogy sem fogságban sem szabadon nem akarnak szekszelni (ezért is jutottak a kihalás szélére) ezért aztán kihalnak és az ősi sárkénygyíkok elterjedésével újraelszaporodnak a dinók, akik olyan fejlettek lesznek egy idő után, hogy már az űraszteroizoidák is el tudnak téríteni az űrben, és egy ilyen eltérített kisbolygó...
    :D
  • gombabácsi #2
    az pazarló jólétet biztosító technológiák...
  • csulok0000 #1
    Valahogy nem merek hinni egy filozófusnak, egy csillagásznak és egy elméleti fizikusnak aki mellette programozó!