Berta Sándor

A Fülöp-szigetek kommu­ni­kációja az SMS-re épül

Van, ahol már régimódi az SMS, a Fülöp-szigeteken viszont máig a legnépszerűbb kommunikációs módnak számít.

A Fülöp-szigeteken 95 millióan élnek és több mint 100 millió SIM-kártya van regisztrálva. Ezek közül viszont nagyon kevés embernek van okostelefonja, ezért még mindig előtérben vannak a rövid szöveges üzenetek, amelyek ráadásul rendkívül olcsón küldhetők el. A helyiek SMS-írásban világbajnoknak tartják magukat, s ebben van is valami, hiszen a világ egyetlen államában sem írnak annyi SMS-t, mint itt. A helyiek az állami mobil hálózatokban naponta kétmilliárd rövid szöveges üzenetet küldenek.

A helyiek meglehetősen visszafogottak, szívesebben kommunikálnak SMS-ben, mint telefonbeszélgetésekben. Patricia Lapus helyi lakos szerint az SMS egyszerűen a kommunikációs szabványuk lett. Telefon nélkül semmi nincs, SMS nélkül pedig végképp semmi. Lapus elmondta, hogy mindent így beszélnek meg, a vásárlási döntéseiket, az ebéd- és egyéb meghívásokat is. Nem csoda, hogy az emberek nagyon jól fogadták azt a hírt, amikor a Nemzeti Távközlési Bizottság nevű hivatal május elején bejelentette, hogy a szolgáltatók kötelesek 20 százalékkal csökkenteni az SMS-küldési díjat.

A távközlési piac 1990-es évek közepén bekövetkezett liberalizációja miatt az árharc egyébként is nagy. A korlátlan SMS-küldés napidíja átszámítva 100 forint, amit még sok szegény helyi lakos is ki tud fizetni. Az SMS-t ráadásul mindig megkapja a másik fél, függetlenül attól, hogy mennyire korszerű mobiltelefonja van. Az SMS-ek nem csupán olcsók, hanem életmentők is - ez utóbbi a Haiyan-tájfun idején derült ki, amikor a kommunikációs hálózatok gyakorlatilag összeomlottak. Az internet- és a telefonkapcsolatok különösen rosszul működtek, viszont SMS küldésére volt lehetőség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #3
    nálam bejön a honlap.
  • hungi #2
    "Nem csoda, hogy az emberek nagyon jól fogadták azt a hírt, amikor a Nemzeti Távközlési Bizottság nevű hivatal május elején bejelentette, hogy a szolgáltatók kötelesek 20 százalékkal csökkenteni az SMS-küldési díjat."
    Ez 2014-ben történt, a belinkelt oldal már nem is él. Kiváncsi lennék, mennyire lehet "friss" a cikk ezek után :)))
  • esemve #1
    Rezsicsökkentés