Berta Sándor

Nem várt következményekkel járhat a "felejtés joga"

Larry Page szerint az Európai Unió Bíróságának ítélete nem várt következményekkel járhat.

Mint ismeretes, az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy a Google a felhasználók kérésére köteles törölnie a róluk szóló találatokat. Larry Page ezzel kapcsolatban közölte: "a felejtés joga" könnyen negatív következményekkel járhat és a folyamat az internetes vállalkozások következő generációjának komoly károkat okozhat. Az online magánszféra védelmére vonatkozó új európai szabályozás jelentősen megnehezítheti a kezdő cégek életét. Egy ilyen rendszer a Google számára is komoly károkat okozott volna a kezdeti időkben, de most már elég nagy és meg tudja emészteni a dolgot, még akkor is, ha ez pénzbe fog kerülni. Az adatok törlésére vonatkozó űrlap egyébként már elérhető magyar nyelven is.

Page attól tart, hogy az új törlési szabályozás bátorítani fogja azokat a kormányokat, amelyek élnek az online cenzúra eszközével. Ezek a rezsimek visszaélhetnek a lehetőséggel. Hozzátette: minden esetben megvizsgálják majd, hogy az adott információkhoz fűződik-e közérdek, például kötődnek-e pénzügyi csaláshoz, visszaélésekhez, más bűncselekményekhez, büntetőjogi ítéletekhez vagy kormánytisztviselők nyilvános magatartásához.

Az űrlap kitöltésekor meg kell adni a nevet, e-mail címet és azt, hogy mi a névhez társított eltávolítandó hivatkozás. A társaság minden egyes kérést megvizsgál és csak azután cselekszik. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy egy-egy kérés elbírálása mennyi ideig tart. Jelenleg csak az Európai Unió, Izland, Norvégia, Liechtenstein és Svájc területén elérhető Google-szolgáltatások linkjeit törlik. Page elismerte, hogy meglepte őket az Európai Unió Bíróságának ítélete. Szerettek volna erősebben szerepet vállalni egy valódi európai vitában és a kritikája ellenére leszögezte, hogy a jövőben az adatvédelmi kérdést inkább az európai szemszögből fogják megvizsgálni. "Megpróbálunk majd európaibbak lenni" - tette hozzá. Az óriáscég azzal számol, hogy a vitás esetek bíróság elé kerülnek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MsUser #1
    Szabad internet: Megfigyelve, Kielemezve, Cenzúrázva. + Korlátozva a P2P forgalom!
    Tényleg a szabadságot sugallja!?!