Gyurkity Péter

20 dolláros okostelefonokat vár az ARM

A szegmens növekedését az olcsó készülékek gyorsítják fel - még idén jöhetnek a 20 dolláros példányok.

Az ARM sorrendben második Tech Day rendezvényére került sor a héten, itt pedig a cég saját elképzelését osztotta meg a nagyközönséggel, legalábbis ami az elkövetkező évek várható menetrendjét illeti. A mobil szegmens növekedése nem lanyhul, mi több, tovább erősödhet, amit elsősorban az olcsó készülékek valóságos özöne vált majd ki.


A cég arra számít, hogy a tavalyi 1,3 milliárd mobil készülék után jövőre az éves eredmény már elérheti az 1,75 milliárd darabot. 2018-ra már akár 2,5 milliárd új hordozható megoldás találhat gazdára éves szinten, ezek felét pedig az új olcsó fejlesztések teszik majd ki. Ez önmagában nem meglepő, hiszen a csúcskategória telítődni látszik, az új lendületet pedig kizárólag azon vékony pénztárcával rendelkező milliók hozhatják magukkal, akik eddig nem tudtak beszerezni egy-egy ilyen okostelefont.

A Mozilla ugyan már bemutatta a mindössze 25 dollárba kerülő megoldását, az ARM azonban arra számít, hogy még az év vége előtt felbukkannak az alig 20 dollárt kóstáló alternatív példányok. Ezek persze nem éppen lenyűgöző teljesítménnyel futnak majd be, ám az egyetlen Cortex-A5 mag mégis tűrhető sebességet diktálna, különös tekintettel a rendkívül alacsony árra. Az elkövetkező négy évben az ilyen és hasonló fejlesztések húzzák majd magukkal a piacot, a belépő szintű készülékek kategóriája (150 dollár alatt), valamint a mainstream (a 150 és 400 dollár közötti) megoldások mutatják majd fel a leggyorsabb növekedési ütemet.


Az első negyedévben egyébként ezúttal is az Android mondhatta magáénak a legnagyobb szeletet, elsősorban a fejlődő piacokra támaszkodva. A Windows Phone eközben megduplázta egy évvel korábbi eredményét, ám még így is alig 3 százalékot ért el, míg a teljes piac még mindig 30 százalékát kitevő hagyományos mobiltelefonok forgalma csaknem felével esett vissza. Az iOS legfőbb riválisához hasonlóan jól teljesített, piaci részesedése azonban így is 10 százalékra csökkent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #1
    Érdekes, hogy sokak szerint az androidnak van a legnagyobb gépigénye, aztán azt teszik a legkisebb telefonokba is, most vagy nem igaz, vagy az ms a hülye hogy olyan olcsó eszközökbe nem adnak windows phonet.

    Egyébként meglepően használható az android egy 12 ezer forintos galaxy pocketen is, szóval... De kíváncsi vagyok hogy lesz ebből 20 dolláros (5ezer forintos) telefon.