Gyurkity Péter

Saját mobil chipeket gyártana az LG

A cég megállapodást kötött az ARM vezetésével a népszerű technológia felhasználásáról, ennek eredményeként pedig megjelenhetnek az LG saját processzorai. Az ARM eközben az AMD-t győzködi.

Sajtóközleményből tudhattuk meg a napokban, hogy az LG és az ARM aláírta az új megállapodást, amely előbbi számára lehetővé teszi a népszerű dizájn alkalmazását. Ezzel az LG beléphet azon gyártók sorába, amelyek a chipfejlesztő munkájára támaszkodva egyre-másra mutatják be saját megoldásaikat (lásd nVidia Tegra család, valamint a Qualcomm fejlesztései). A közlemény arra utal, hogy egyszerre több változatot is felhasználnának.

Ezen változatok között megtalálható lesz majd a jelenleg is nagyon népszerű Cortex-A9, amely egyrészt a Tegra 2 sorozatban kapott helyet, de a Samsung Exynos 4210, valamint az Apple A5 is ezen chipre épül. Hasonló alapot jelent majd a most még készülőben lévő Cortex-A15 processzor, valamint a Mali-T604 GPU, bár a cég azt nem közölte, hogy nagyjából mikortól lesznek kaphatók saját példányai. Az viszont biztos, hogy ezzel szabadabban mozoghatnak majd a mobil szegmensben, hiszen elkészíthetik egyéni dizájnjaikat, legyen szó digitális TV-kről, set-top-boxokról, mobiltelefonokról, vagy akár táblákról, nem kell az nVidiára, vagy már gyártóra várniuk.


Az ARM a hírek szerint eközben az AMD-t igyekszik meggyőzni arról, hogy utóbbi felejtse el mindeddig követett stratégiáját, amely az x86 chipek felhasználását célozza minden lehetséges területen. Azt szeretnék, ha a cég ARM chipeket használna fel saját fejlesztéseiben, ezzel is elismerve annak létjogosultságát, sőt egyértelmű előnyét a beágyazott és mobil termékekben. Megjegyzendő, hogy az AMD az Alchemy 2002-es, valamint az ATI 2006-os felvásárlásakor is rendelkezett ilyen licencekkel, ám végül mindkét vonalat dobta, hogy saját x86 termékeit részesítse előnyben, ahogy azt a nagy rivális Intel is tette.

A gyártósoraitól megszabadult cég eddig hajthatatlannak bizonyult, ám lehet hogy végül mégis beadják derekukat, még akkor is, ha eddig szilárdan kiálltak az x86 előnyei mellett, elsősorban azt húzva alá, hogy könnyebb leszorítani ezen chipek étvágyát, mint kellőképpen felturbózni az alacsony fogyasztású ARM processzorok teljesítményét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pasi29uk #4
    L=G0 :DDD
  • Pretorian #3
    Imádom az ilyen velős, tartalmas véleményeket olvasgatni itt az sg-n.
    Ezért járok ide. lol.
    Most akkor lennék ugyanilyan hülye yokel, ha egy ilyen után elkezdeném megmagyarázni, hogy miért nem = 0-val az LG.
  • fergusonpapa #2
    ezt mire alapozod ,kiváncsi lennék?!
  • Sir Cryalot #1
    LG = 0