Gyurkity Péter

Nem lesz több Google Nexus okostelefon

A Google a Silver családdal váltaná fel az eddig megjelent Nexus példányokat, a csúcskategóriára fókuszálva.

Április elején már felbukkant a pletyka, miszerint a Google a teljes Nexus program törlésén gondolkodik, hogy az eddig megjelent eltérő készülékeket egy új, kifejezetten a csúcskategóriára koncentráló családdal váltsa le. Most egyszerre több forrás is megerősítette, hogy valóban ez zajlik a háttérben, az első eredményeket pedig jövőre ismerhetnénk meg.

A központi koncepció nem sokat változna, a Google azonban még szorosabban tartaná saját kézben a telefonokon futó Android operációs rendszert, itt nem engednék semmilyen, harmadik féltől (többnyire a gyártótól vagy a készüléket forgalmazó szolgáltatótól) származó alkalmazás telepítését, a lehető legtisztább élményt nyújtva a felhasználóknak. Ezzel együtt a korai, egységes szoftverfrissítéseket is biztosítanák, ezek nem sokkal követnék az újabb Android verziók megjelenését, a Silver sorozat példányai pedig kifejezetten a csúcskategóriába illő komponenseket kapnának, vagyis itt a mainstream szegmens is kiesne - azt nem tudni, hogy ez utóbbit mivel töltenék ki a jövőben.

A Google állítólag több mint egymilliárd dollárt szán a programra, amivel gyakorlatilag az együttműködésre kapható partnerek fejlesztési és egyéb költségeit enyhítenék. Kifejezetten sokat költenének az új készülékek promóciójára is, az első körben az Egyesült Államok, valamint néhány egyéb fejlett ország piacára fókuszálva, kiemelve a szoftver tisztaságát, az eredetihez nagyon közeli állapotát. Az első ilyen telefonok jövőre jelenhetnek meg, mégpedig az LG és a Motorola jóvoltából, akiket nem volt nehéz meggyőzni a lépés helyességéről.

A Samsung, a HTC, valamint a Sony egyelőre kéreti magát, a hírben megszellőztetett összeg egy része nyilván őket hivatott jobb belátásra bírni. Mivel ezen gyártók már korábban hajlandóak voltak Google Play Edition példányokat is piacra dobni, ez talán nem lesz kifejezetten nehéz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!