Gyurkity Péter

Olcsó Nexus okostelefon érkezőben

A Google a MediaTek chipjére építené saját olcsó telefonját, amely igencsak kedvező árat kapna.

Az Android mellett szavazó felhasználók jó ideje szomorkodhatnak amiatt, hogy a Kínában széles körben alkalmazott, rendkívül olcsó telefonokból alig csurran-cseppen valami a fejlett országok piacaira. A hírek szerint azonban most maga a Google orvosolná a problémát, mégpedig a Nexus család egy kifejezetten alacsony árszintű tagjával.

Kínai, valamint tajvani források elmondása szerint a cég a MediaTek fejlesztésére alapozná saját olcsó megoldását, amely egycsapásra megváltoztatná a jelenlegi helyzetet, legalábbis ami az okostelefon gyártási költségeit illeti. Ez természetesen nem váltaná fel a hírekben már korábban emlegetett Nexus 6 okostelefont, amely egyértelműen a csúcskategóriába tartozna, ezt inkább kiegészítené, elsősorban azon felhasználókra számítva, akik nem hajlandók vaskos összeget kifizetni egy-egy hordozható készülékért.

A területtel foglalkozó elemzők jellemző példaként említik, hogy a távol-keleti óriás piacán a Xiaomi Hongmi névre hallgató telefon 130 dollárnak megfelelő áron kapható, mégpedig hűségszerződés nélkül. Ezt elsősorban az teszi lehetővé, hogy a gyártónak mindössze 85 dollárjába kerül a készülék komponenseinek beszerzése, ebből pedig a MediaTek processzora (a négymagos MT-6589 chip) alig 20 százalékot teszi ki - nyilvánvaló tehát, hogy egy ilyen olcsó változattal sokat lehet faragni a teljes megoldás árából.

A Google állítólag 100 dollárért kínálná saját megoldását, ám hivatalos hír erről még nem áll rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #4
    Pont azért.

    Ebből a google sokat tud eladni, és nos itt nem fognak elmaradni a firmware frissítések sem.
  • Vamp17 #3
    Tok jo, csak ertelme nincs... Ezer+1 ilyen telo van piacon, most is. (mtk6589, vagy mtk6582) 115 dollarert mar korrektet kapsz, IPS kijelzovel, HD ready felbontassal, 4.7"-on....

    http://www.minideal.net/umi-x1-pro-smartphone-mtk6582-quad-core-1-3ghz-android-4-2-with-4-7-inch-hd-ips-screen-3g-gps-ota.html

    Nem ertem minek meg egy... Azert hogy ra legyen irva h "Nexus"? Belul ugyanaz...
  • zola2000 #2
    Az biztos, ma talán már csak az apple kínál 4 collos telefont 100ezer forint feletti árkategóriában.

    De a kisebb gyártók 50ezer alatt is HD ips kijezős, szép fémkeretes, teljesen jó quad core telefonokat kínálnak (nem a samsungra gondolok, hanem pl prestigiora vagy navonra)
  • CairoJack #1
    Én kisebb nexus akarok, nem olcsóbbat!!!