Farkas Alex

Alapjaiban változtatja meg a fotózást a 4K videófelvétel

Ugyan a fényképezőgépek eltűnésére senki nem számít, de a piacot uraló japán gyártók egyre inkább a videófunkciókra összpontosítanak.

Bármilyen furcsán hangozzon is, az idei év a digitális fényképezőgépeknél a nagyfelbontású videózásról fog szólni. Az okostelefon gyártók már a februári Mobil Világkongresszuson is 4K felvételre képes eszközökkel promózták telefonjaik tudását - képes erre például a Sony Xperia Z2, a Samsung Galaxy S5 vagy az LG G Pro 2 -, de ez valószínűleg még inkább igaz lesz a fényképezőgép-gyártókra. A technológia idén tömegesen fog a profiknak szánt termékekből a fogyasztói szegmensbe leszivárogni, amit a GoPro Hero3 akciókamera és a Panasonic DMC-GH4 megjelenése is mutat.

A 4K videó az újságírók álma, hiszen gyakorlatilag másodpercenként kéttucat 8 megapixeles állóképről van szó, amiből akár videós összeállítást tudnak készíteni a lapok, vagy akár illusztrációkat is lehet belőle rakni a cikkek mellé. Itt érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy ugyan már a legolcsóbb fényképezőgépek is legalább 16 megapixeles felbontásra képesek, de a tévés megjelenítés számára elég 2 megapixel, a nyomtatott újságok többsége pedig megelégszik 6 megapixeles fotókkal. Tehát ugyan a magazinok címlapjára nem, de egy átlagos beszámoló színesítésére bőven jók a 4K videófolyamból lopott 8 megapixeles állóképek.


A két technika, a fotózás és a videózás egyesülése előbb-utóbb törvényszerűen be fog következni, ami kihat rengeteg szakmára - beleértve a divatipart, a filmipart, a marketinget stb. - és persze a benne dolgozó emberek karrierjére. A trendet a Canon és a Nikon vezetői is látják, a cégek következő generációs felsőkategóriás termékeiben kiemelt figyelmet fog kapni a videófunkció. Az objektívek zoomját - a manuális nagyítás lehetőségének meghagyása mellett - csendesebbre kell csinálni, és rugalmasabban használható optikákra van szükség.

Érdekes módon a videózás az amerikaiak és az európaiak számára sokkal fontosabb, mint Ázsiában, ahol a fotók megosztásának vágya elnyomja ezt a trendet. Mivel az okostelefonokban lévő egyre jobb kameramodulok is szorongatják a gyártókat, a fényképezőgépek is kénytelenek hasonlítani a telefonokra. A Wi-Fi csatlakozás már szinte alapkövetelmény, megjelentek az egyedi alkalmazások és elkerülhetetlen az egész mobil ökoszisztémába való integrálódás, azaz a táblagépekkel, nyomtatókkal, illetve a felhővel való összekötési lehetőség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #14
    A fenykepezogep gyartok rajottek, ha a fenykepezogep kepes sorozatfelveteleket kesziteni 1/10000-es zaridovel, akkor csak cpu, memoria es savszelesseg kerdese, hogy folyamatosan sorozatfelveteleket keszitsenek mondjuk olyan 25-30 kep/masodperces sebesseggel. Azt meg videonak hivjak. Sot a legjobb minoseget akkor lehet elerni, ha csak keyframe-eket keszit es esetleg kepes tomorites nelkul is dolgozni, marpedig ehhez meg szoftvert fejleszteni sem kell, csak meg tobb tarhely kell hozza.

    Egyebkent a tenyleg jo minosegu videot jelenleg optikai rekesszel lehet elerni. Ez lehet mechanikus, mikrotukros vagy folyadekkristalyos is, a lenyeg, hogy a fenykepezogep rekesze minden videokepnel nyisson es zarjon. Ilyen mechanikus rekeszu (forgotarcsas) digitalis webkamerat keszitett kb. 30 eve a silicon graphics. Persze akkor meg kar vastagsagu digitalis kabelkoteg kellett a tomoritetlen kep tovabbitasahoz es hutogep meretu tarolo. Mara ez osszement, igy mar egy sima fenykepezogep hazba be lehet tenni minden elektronikat.
  • Tetsuo #13
    Hát igen. Nekem egy Nikon D90 van és enyhén szólva nem videózásra termett. :-) Nem is azért vettem.
    A videózás csak kipróbálás szinten érdekel, persze a profi. Hogy milyen lehetőségek vannak és hogyan tervezik meg a különféle felvételeket, technikailag hogy zajlik egy mozifilm jeleneteinek felvétele ill milyen utómunkán megy át.
    Én magam inkább természetet fotóznék meg épületeket.
  • narumon #12
    Jah még annyit, hogy el kell döntened, hogy csak fotózás érdekel-e, mert akkor jöhet szóba a Nikon - ha videó is érdekel akkor mást kell választani sajnos a Nikon nem nagyon érzi egyelőre ezt a videós kérdést :(
  • narumon #11
    Jah ott persze előfordulnak miliós obik. Én csak arra írtam, hogy ma már egy consumer fényképező-kamerával elég jó képeket lehet kinyerni a felvett videóból. Nyilván nem arra kell gondolni, hogy majd most ezt használják mindenhol, de azért mondjuk egy jó minőségű 4K videóból elég jó képeket lehet kinyerni, és ott a szabadság, hogy tényleg a legjobbat válaszd a mondjuk 1mp alatt elkészült 24 kockából, vagyis lehet, hogy egy témáról hirtelen van 150 képed és választhatsz.
  • Tetsuo #10
    Videókameráról volt szó. Legalábbis én úgy értettem, hogy Skyline arról beszélt, amikor a shuttert le lehet vinni 1/10.000s -ig.
    Tehát ehhez már kellenek a b@szott fényerős lencsék, gondolom mindenféle nano coatinggal és 20cm átmérővel. :-)
    A neten látni mindenféle végletet így abból nem tudok kiindulni. Hazai profi videófórumok (ahol szóbaállnának egy laikussal) meg nem nagyon vannak. Ezért kérdezem.
    A fotós árakkal nagyjából tisztában vagyok, most egy D800-ra fáj a fogam, meg egy szuper széleslátóra, meg egy telére, meg, meg...
  • narumon #9
    Nem kell milliós tételre gondolni. A cikk által említett Panasonic GH4-nek érdemes utánanézni. Elég jó kamera, nagyon jó áron.
  • narumon #8
    Jó lesz az hidd el. Tölts le egy 4K videót youtuberól és szedj ki belőle képeket. És ez egy youtube által agyontömörített video.
  • Tetsuo #7
    Akkor gondolom az objektívek ft-milliós nagyságrendben vannak...
    A profi kamerák is ugyanúgy h.264-ben tömörítenek, mint a többi?
  • Skyline #6
    Persze ha olyan kamerát nézel amiben nem tudsz állítani semmin ( amatőr kategória)...
    Amivel a tévénél is dolgozunk egy profi kategória alja, 250-300-as shutterral már olyan tűéles lassított felvételt (illetve videóanyagból kimenthető képet) tudunk csinálni hogy besz*rsz, és a shutter 10.000-ig pakolható a kamerán....
    Pár fényképező már most képes hasonló produkcióra...
  • Gabbbbbbbbbbbb #5
    Hosszú zársebességeket szerettem volna írni :-)