Farkas Alex

900 megapixeles portrék robotkarral

Egy svájci magazinfotós új projektjében arcokat térképez fel félelmetesen nagy felbontással, meglepő eredménnyel.

Daniel Boschung fotóst az a kérdés foglalkoztatja, hogy mi teszi az embereket egyedivé? Még közelebb szeretne kerülni az egyénhez azáltal, hogy kimarad az alkotás folyamatából, és azt egy robotkarra bízza, tudományos szempontból megközelítve a dolgot. Portréi 600 felvételből állnak össze, így jön ki a 900 megapixeles felbontás. Az eredmény hiper realisztikus: a ráncok völgyeknek tűnnek, a borosták erdőknek, az orr nyílása pedig egy hatalmas barlang. A mozaik összerakása után azonban kifejezéstelen, semleges arcok állnak össze.

Az illúzió néha ijesztő: mivel a legapróbb részletek is látszanak, az agy szerint a képek valóságosak, de ösztöneink szerint valami mégsem stimmel. "A portréim mesterségesen ábrázolják a valóságot. Érzelemmentesek, mivel a makrofotózás fél óráig is eltart. Az alanyoknak mozgás nélkül kell kibírniuk, amíg a robot végez a feladattal." Boschung ugyanis nem saját maga végzi a munkát, hanem egy átalakított ipari robotkar tartja stabil pozícióban a 180 mm-es optikával szerelt Canon EOS Mark ll fényképezőgépet.


Vakuzásra is speciális eszközt, egy Scoro S 32000 RFS 2 generátort használ, mely rövid töltési időszakokkal képes végig megfelelni a követelményeknek. Más eszközök túlmelegednének, jéggel kellene hűteni azokat, és a színeknél is változásokat okoznának. Boschung szerint megaportréi sorozatban nézve hatnak igazán. Méretük miatt nincs biztonságos távolság, ahonnan kényelmesen át lehetne azokat tekinteni, esztétikailag megközelítve a fotókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bazsalusz #2
    tetszik a videó alatti zene!
  • bgergely #1
    Ami kimaradt a cikkből, az maga a fotós oldala, ahol a kész munkák megtekinthetők...: http://www.robophot.com/portraits/