14
 • kvp
  #14
  A fenykepezogep gyartok rajottek, ha a fenykepezogep kepes sorozatfelveteleket kesziteni 1/10000-es zaridovel, akkor csak cpu, memoria es savszelesseg kerdese, hogy folyamatosan sorozatfelveteleket keszitsenek mondjuk olyan 25-30 kep/masodperces sebesseggel. Azt meg videonak hivjak. Sot a legjobb minoseget akkor lehet elerni, ha csak keyframe-eket keszit es esetleg kepes tomorites nelkul is dolgozni, marpedig ehhez meg szoftvert fejleszteni sem kell, csak meg tobb tarhely kell hozza.

  Egyebkent a tenyleg jo minosegu videot jelenleg optikai rekesszel lehet elerni. Ez lehet mechanikus, mikrotukros vagy folyadekkristalyos is, a lenyeg, hogy a fenykepezogep rekesze minden videokepnel nyisson es zarjon. Ilyen mechanikus rekeszu (forgotarcsas) digitalis webkamerat keszitett kb. 30 eve a silicon graphics. Persze akkor meg kar vastagsagu digitalis kabelkoteg kellett a tomoritetlen kep tovabbitasahoz es hutogep meretu tarolo. Mara ez osszement, igy mar egy sima fenykepezogep hazba be lehet tenni minden elektronikat.
 • Tetsuo
  #13
  Hát igen. Nekem egy Nikon D90 van és enyhén szólva nem videózásra termett. :-) Nem is azért vettem.
  A videózás csak kipróbálás szinten érdekel, persze a profi. Hogy milyen lehetőségek vannak és hogyan tervezik meg a különféle felvételeket, technikailag hogy zajlik egy mozifilm jeleneteinek felvétele ill milyen utómunkán megy át.
  Én magam inkább természetet fotóznék meg épületeket.
 • narumon
  #12
  Jah még annyit, hogy el kell döntened, hogy csak fotózás érdekel-e, mert akkor jöhet szóba a Nikon - ha videó is érdekel akkor mást kell választani sajnos a Nikon nem nagyon érzi egyelőre ezt a videós kérdést :(
 • narumon
  #11
  Jah ott persze előfordulnak miliós obik. Én csak arra írtam, hogy ma már egy consumer fényképező-kamerával elég jó képeket lehet kinyerni a felvett videóból. Nyilván nem arra kell gondolni, hogy majd most ezt használják mindenhol, de azért mondjuk egy jó minőségű 4K videóból elég jó képeket lehet kinyerni, és ott a szabadság, hogy tényleg a legjobbat válaszd a mondjuk 1mp alatt elkészült 24 kockából, vagyis lehet, hogy egy témáról hirtelen van 150 képed és választhatsz.
 • Tetsuo
  #10
  Videókameráról volt szó. Legalábbis én úgy értettem, hogy Skyline arról beszélt, amikor a shuttert le lehet vinni 1/10.000s -ig.
  Tehát ehhez már kellenek a [email protected] fényerős lencsék, gondolom mindenféle nano coatinggal és 20cm átmérővel. :-)
  A neten látni mindenféle végletet így abból nem tudok kiindulni. Hazai profi videófórumok (ahol szóbaállnának egy laikussal) meg nem nagyon vannak. Ezért kérdezem.
  A fotós árakkal nagyjából tisztában vagyok, most egy D800-ra fáj a fogam, meg egy szuper széleslátóra, meg egy telére, meg, meg...
 • narumon
  #9
  Nem kell milliós tételre gondolni. A cikk által említett Panasonic GH4-nek érdemes utánanézni. Elég jó kamera, nagyon jó áron.
 • narumon
  #8
  Jó lesz az hidd el. Tölts le egy 4K videót youtuberól és szedj ki belőle képeket. És ez egy youtube által agyontömörített video.
 • Tetsuo
  #7
  Akkor gondolom az objektívek ft-milliós nagyságrendben vannak...
  A profi kamerák is ugyanúgy h.264-ben tömörítenek, mint a többi?
 • Skyline
  #6
  Persze ha olyan kamerát nézel amiben nem tudsz állítani semmin ( amatőr kategória)...
  Amivel a tévénél is dolgozunk egy profi kategória alja, 250-300-as shutterral már olyan tűéles lassított felvételt (illetve videóanyagból kimenthető képet) tudunk csinálni hogy besz*rsz, és a shutter 10.000-ig pakolható a kamerán....
  Pár fényképező már most képes hasonló produkcióra...
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #5
  Hosszú zársebességeket szerettem volna írni :-)
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #4
  Ez nem így működik. A videózásnál pici a zársebesség, a kivágott állóképek zöme nem lesz jó.
 • Zro
  #3
  Simán megfelel. Ha nem a Playboyba vagy egy fotós magazinba kell a kép :) Manualba beállított géppel lőtt jgp képek a mai gépekkel nagyságrendekkel jobb eredményt produkálnak, mint ami egy átlag napi vagy hetilapba kell. S a továbbítása is jóval gyorsabb, s a feldolgozással sincs gond.
 • Tetsuo
  #2
  Ami pedig borítékolható, hogy sajnos a videófölénye miatt a Canon durván le fogja alázni a Nikont ezen témában.
 • Tetsuo
  #1
  A cikk említi, hogy a 4K videóból kivágott állókép az megfelel egy 8 Mp-es fotónak és így jó pl. újságokba is. Nade az nem RAW kép, hanem tömörített.
  Vajon még úgy is megfelel egy újságírónak? Átlagos napilapok, hetilapok képeire gondolok.