SG.hu

Ajánlott az okostelefon használata a Budavári Palota kiállításán

A Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos megnyitójával nyílt meg a Budapesti Történet Múzeumban a "Festők a tükörben - Magyar önarcképek az Uffizi Képtárból" kiállítás, a Vodafone Magyarország is támogatásával. A kiállítást Boskovits Miklós, művészettörténész emlékének ajánlják.

"A kiállításon ezúttal nem tilos, hanem kimondottan ajánlott az okostelefonok használata" - mondta a megnyitón Diego Massidda a Vodafone vezérigazgatója, amikor bemutatta a Vodafone támogatásával az MTA SZTAKI által fejlesztett Budapest GUIDE@HAND hangos idegenvezető alkalmazás "Festők a Tükörben" sétáját. A cég közleménye szerint a több nyelven elérhető hangos tárlatvezetés a maga nemében az első ilyen magyarországi bemutató, amely speciálisan erre a kiállításra készült.

A kiállított portrék/festmények nézegetése közben a látogatók négy nyelven (magyarul, olaszul, angolul, németül) hallgathatják meg a 34 műalkotással és a festőművészekkel kapcsolatos legfontosabb kiegészítő információkat. "A látogatónak nincs más dolga, csak le kell töltenie az alkalmazást, majd a telefonnal leolvasni a kép mellett található QR kódot" - mondta a vezérigazgató. Tekintettel a Budapesti Történeti Múzeumnak otthont adó Budavári Palota évszázados vastag falaira, a Vodafone támogatásával a kiállítás teljes területén ingyenes WiFi hálózat is elérhető, tette hozzá Diego Massidda így aki akarja, a tárlat megtekintése után akár azonnal meg is oszthatja a közösségi hálón a múzeumlátogatás pontos útvonalát, a látott képeket, vagy azok sorrendjét.

A firenzei Uffizi Képtár őrzi a világ legnagyobb, több mint 1650 darabból álló művész-önarckép gyűjteményét. A gyűjteményt 1664-ben Leopoldo de’ Medici alapította, utódai évszázadokon át folytatták a gyarapítást és ennek köszönhetően ma itt találhatóak a leghíresebb európai és Európán kívüli festők önarcképei Raffaellótól kezdve a jelen korig. Magyar festők munkái 1872-től vannak jelen a világhírű gyűjteményben: e kiállítástól kezdve 23 művész 26 alkotása. A magyar önarcképek közül jó néhány soha nem volt még kiállítva Magyarországon, köztük a hazai szakemberek számára is több ismeretlen, publikálatlan művel, mint például Markó Károly egyetlen önarcképe vagy Nemes Eliza gyönyörű portréja, mondta a megnyitón Dr. Farbaky Péter, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója.


Az Uffizi a magyar festők önarcképeiből álló gyűjteményét 2013 októberében és novemberében nagy sikerrel mutatta be egy önálló kiállításon a firenzei közönségnek. A kiemelt jelentőséget és figyelmet az is indokolta, hogy az Uffizi évszázados történetében ez volt az első, a magyar festészet tematikájával foglalkozó kiállítás. Most a Budapesti Történeti Múzeum a hazai közönség számára is bemutatja ezt a különleges gyűjteményt. A budapesti tárlat igazi csemegét jelent a hazai kiállítások történetében: a firenzei gyűjtemény festő-önarcképei mellé ugyanannak a művésznek egy-egy reprezentatív, hazai gyűjteményben lévő alkotásával is találkozhat a látogató, aki a mobil alkalmazással további izgalmas információkat is elérhet, mondta Dr. Farbaky Péter.

A kiállítás címével a rendezők a 2011 decemberében Firenzében elhunyt világhírű magyar művészettörténészre, Boskovits Miklósra emlékeznek, aki több évtizedig volt a firenzei egyetem művészettörténet tanszékének a vezetője. A kiállítás és a katalógus is az ő kezdeményezésére valósul meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!