SG.hu

Kiállítás a mobiltelefon történetéről

250 „ősi” mobiltelefon lesz látható az Öntödei Múzeumban. A fiatal magángyűjtők tulajdonában lévő készülékek közül kiemelkedik az idén húsz esztendős Nokia 1011-es, amely a legkorábbi, ma is használható Nokia, vagy a Benefon ESC!, mely a legelső GPS- szel ellátott mobiltelefon.

Az Öntödei Múzeum 150 éves vízivárosi épületében az egyik legrégibb információtovábbító eszköz, a harang története mellett most a „késői utód”, a mobiltelefon történetét is megismerhetik a látogatók. A "Mobilmementók" kiállítás 2012. augusztus 23-ától október végéig látogatható az Öntödei Múzeumban. Képes Gábor főmuzeológus, a múzeum megbízott igazgatója elmondta, hogy a tárlat anyagában lévő 250 telefon három huszonéves magángyűjtő tulajdona. A telefonok mellett személyi hívókat (csipogók), ritka prototípusokat, maketteket és fejlesztői példányokat tekinthetnek meg csütörtöktől a látogatók.

A kiállítási darabokat négy nagyméretű tabló teszi teljessé, amelyeken kronológiai sorrendben dolgozták fel a 90-es évek "ősi" darabjaitól a mai nap okos telefonjaihoz vezető utat. "Kiállításunk azért is került ide, a +magyar ipar bölcsőjébe+, mert itt tekinthető meg az a Petőfi Sándor idejéből származó harang, amely az akkori üzenettovábbítás eszköze is volt. Ettől a korból elindulva mindenki láthatja azt a nagy ívű fejlődést, amely a napjainkban használt eszközökig elvezetett" - hangoztatta a megbízott igazgató.

"Nem titkolt célunk a főleg egyetemi korú látogatók becsábítása, hiszen ez a generáció a mobileszközök megjelenésével közel egyidős, és így mindegyikük személyes emlékeket idézhet fel magában. Ezen túlmenően jobban észreveszik a formákban, a funkciókban, és a kezelőszervekben végrehajtott változtatásokat is." A látható tárgyak zöme - amelyek részben egy 2008-ban megrendezett kiállítás darabjaiból kerültek ki - javarészt a legismertebb, finn, német, valamint svéd gyártóktól származnak, de helyet kapnak, az évezred elejéről származó "egzotikus előállítók" telefonjai is - mondta Képes Gábor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!