MTI

Nemzetközi mobilipari kiállítás Barcelonában

Megkezdődik a mobil iparág legjelentősebb eseménye, a barcelonai GSMA Mobile World Congress (MWC) hétfőn délelőtt.

Az eseményen a készülékgyártók többfunkciós, az eddigieknél nagyobb érintőképernyős mobilokat és okostelefonokat mutatnak be, míg a szolgáltatók továbbra is a széles sávú, ám egyre gyorsabb internet-, illetve a korábbiaknál nagyobb élményt nyújtó szolgáltatásokkal jelennek meg. A csütörtökig tartó eseményen több mint 1300 kiállító vesz részt, s a rendezők mintegy 50 ezer látogatóra számítanak. A világelső, az elmúlt időszakban a piacon és a technológiában jelentős pozíciókat vesztő, s ezért nagy átalakulás előtt álló készülékgyártó Nokia kiállítóként nem vesz részt az MWC-én, csupán előadásokat tartanak vezetői.

A kiállításon magyar cégek is bemutatkoznak, a FlexiTon, az ITware, a BHE Bonn Hungary és a 3G Multimedia közösen jelennek meg újdonságaikkal a kiállításon. Az ITware Kft. a közösségi mobiltelevíziós platformját, a FlexiTon Kft. egy mobilhálózati kapacitást optimalizáló, a 3G Multimédia Kft. egy mobil zenehallgatást támogató megoldást mutat be. A BHE Bonn Hungary Kft. egy, már a negyedik generációs (LTE) hálózatokon is használható helymeghatározó radarberendezéssel jelenik meg Barcelonában.

A GPS City Guide Kft. a Pocket Guide elnevezésű mobil turisztikai alkalmazását mutatja be, ami úgy vezet végig egy-egy városon, mint egy idegenvezető, s a mobilon menet közben rögzíthetők az élmények feljegyzések, képek és videó filmek formájában. Az alkalmazás az iPhone-on és a Nokia okostelefonjain már működik, de áprilistól egy harmadik platformon, az androidos operációs rendszer alatt is használható lesz.

A kiállításon a világ legbefolyásosabb mobilszolgáltatói és beszállítói mellett megjelennek az élenjáró szórakoztatóipari, média és internetes cégek is. Az egyik legnagyobb standon kiállító, magyarországi szolgáltatást is nyújtó T-Mobile a mobil adatforgalom növelésével és az ügyfelek jobb kiszolgálásával kapcsolatos újdonságokat mutat be. Több gyártó már vasárnap előrukkol újdonságaival, a Sony Ericsson például egy játékra optimalizált mobillal, az LG pedig elhozza a világ első 3D okostelefonját, amit szemüveg nélkül lehet használni.

Egy másik, a mobilfelhasználókat jelentősen érintő újdonságot már a kiállítás előtt bemutattak: az egységes mobiltöltőt, amely az összes újonnan vásárolt okostelefonhoz jó. Az EU 2009-ben írta elő a gyártóknak, hogy vagy elfogadják az egységes töltőszabványt, vagy jogi eljárást indít ellenük. Az új szabvány azonban csak a PC-hez csatlakoztatható telefonokra vonatkozik. A szabványos csatlakozó előnye, hogy a mobil lecserélésekor nem kell új töltőt venni a kocsiba és a munkahelyre, mivel a mobilokat már egységes adapterrel tölthetik a felhasználók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!