Berta Sándor

Elállási jogra van szükség a mobil szoftvereknél

Schleswig-Holstein gazdasági és fogyasztóvédelmi minisztere szót emelt azért, hogy a mobil készülékek tulajdonosainak joguk legyen visszamondaniuk a programvásárlásokat.

Reinhard Meyer a Fogyasztóvédelmi Világnap kapcsán jelentette ki, hogy a mobil eszközökön használható alkalmazások kapcsán be kell vezetni az általános visszahívási jogot. A felhasználóknak eddig nem volt lehetőségük arra, hogy visszaadják azt a szoftvert, ami nem felelt meg az elvárásaiknak, ezért erre most törvényjavaslatot akarnak kidolgozni és benyújtani.

Egyelőre kérdéses, hogy a kezdeményezés sikerrel jár-e, tavaly ugyanis Meyer hesseni kollégája, Lucia Puttrich már kiállt a digitális termékek visszaadási joga mellett. A politikus akkor közölte, hogy a szolgáltatókat kötelezni kellene a programok és a zeneszámok demoverzióinak megjelentetésére, viszont azóta sem történt előrelépés az ügyben.

Jelenleg a szoftverek visszaadására csak korlátozott lehetőségek vannak. A Google Play Store esetében a letöltött fizetős alkalmazásoknál és játékoknál csak 15 percig lehet elállni a vásárlástól, míg az Apple az App Store és az iTunes esetében teljesen kizárja ezt a dolgot. Az iTunes használatakor az emberek kizárólag a letöltés megkezdéséig állhatnak el a vásárlástól, ebben az esetben visszakapják a teljes vételárat. Az Apple más esetben csak akkor tesz kivételt, ha a termék "elfogadhatatlanul rossz" és az ügyfél a problémajelentő linken keresztül jelzi ezt a vállalatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • saba30 #5
    Már nagyon rég óta nem létezik a 3 napos kötelező visszavételi dolog, mindenféle hiba nélkül. Csak a kereskedő jóindulatán, üzletpolitikáján múlik. Netes vásárlásnál van viszont 8 napos. A gond a látatlansággal összefüggésben lehet inkább. Szoftvereknél pedig, hogy gyakorlatilag nincs hibátlan termék és a hiba nem is marad rejtett mint pl. egy autónál hanem elő is jön ha használva van. A szoftvercégek viszonylagos nagy fluktuációja miatt a garancia viszont kétséges.
  • torreadorz #4
    zola: Nem bármit. Az hogy 3 napon belül mit vihetsz vissza limitált. Többek közt nem vihetsz vissza élelmiszereket, higiéniai cuccot, cd/dvd akármin jövő szoftvert, audio stb anyagot ha már felbontottad, vágott virágot, koncertjegyet stb.
    Mármint azzal a felkiáltással hogy meggondoltam magam (természetesen ha hibás a termék az más).

    A szoftvereknél szerintem ez azért problémás, mert ha az elállási jogot napokban, vagy hetekben határozod meg, akkor könnyen az a helyzet fog előállni hogy a felhasználó megveszi a szoftvert, megcsinálja vele amit akar, majd eláll a vásárlástól és visszakéri a pénzt. És ezt megismétli mondjuk havonta, kéthavonta igy kvázi ingyen használja a szoftvert. Ez reális veszély minden olyan szoftvernél amit alkalmanként használnak (márpedig ez a gyakoribb).

    Arról a nehezítésről már nem is beszélve, hogy úgy egyébként egy szoftvert nehéz visszaadni. Ugyanis ha pl. kaptál hozzá egy aktiváló kódot és aktiváltad, akkor onnantól kezdve használhatod kényed kedved szerint amig akarod vagy amig le nem jár az aktiváció. Ha ezek után még vissza is kérheted a pénzt, akkor kvázi ingyen kaptál egy fizetős programot, aminek a használatát az eladó már nem tudja visszavonni.
  • Cat #3
    Az online vásárolt termékeknél pedig az eddigi 8 nap nemrég hosszabbodott meg 14 napra a fogyasztóvédelmi törvényben.

    http://www.szek.org/hirek/jogszabalyvaltozasok-az-e-kereskedelemben/1222/
  • zola2000 #2
    Ha veszel bármit, akkor 3 napon belül visszaviheted Magyarországon is (csak ezt nem szeretik a boltok reklámozni)
  • torreadorz #1
    Ezt a visszaadás dolgot nem értem, merthogy ilyen fizikai termékek esetén sincs.

    Pl. veszek egy autót a szalonból aztán két hét múlva visszavinném hogy adják vissza a pénzem mert mégsem tetszik a színe, hát igencsak elhajtanának a búsba.

    Ellenben amit viszont rendbe kéne rakni a szoftvereknél, az a hiba esetén garancia, pont ugy mint valódi termékeknél.