Berta Sándor

Korlátozásokkal jöhet az Amazon zenei szolgáltatása

A legújabb sajtóértesülések alapján számos korlátozással kell szembenézniük az internetezőknek a társaság streaming-platformjának használatakor.

Tavaly márciusban ismertté vált, hogy az Amazon is a zenei streaming-piacra készül. A vállalat vezetői már akkor tárgyalásokat folytattak a nagy zenei kiadók képviselőivel. Most a The Wall Street Journal bennfentesekre hivatkozva arról írt, hogy a Prime-ajánlatot használók számára sem lesz korlátlan a zenei kínálat, hanem csupán egy bizonyos időn át lesznek meghallgathatók a zeneszámok. Emellett az emberek csak bizonyos dalokhoz vagy zenei albumokhoz fognak hozzáférni. Az óriáscég ezzel a lépéssel akarja rávenni az ügyfeleit arra, hogy a kiválasztott nótákat vásárolják meg az MP3-boltjában.

További problémát jelenthet, hogy a kínálatban főleg régebbi zeneszámok és albumok lesznek megtalálhatók. Mindez a szerzői jogtulajdonosok követelései miatt alakult így, az Amazon ugyanis - vetélytársaival (Apple, Google, Spotify stb.) ellentétben - a tervezett értékesítési modellje szerint nem lejátszott dalonként fizetne szerzői jogdíjat a kiadóknak, hanem egy átalánydíjat kínálna a számukra.

A Billboard amerikai zenei magazin ezeket az információkat azzal egészítette ki, hogy az Amazon a kiadók között 30 millió dollárt osztana szét. A három nagy kiadó (Universal Music, Sony Music, Warner Music) kapna összesen 25 millió dollárt, míg a független kiadók 5 millió dollárt. A megkérdezett zenei vezetők "őrültnek" nevezték az elképzelést. Az Amazon egyelőre nem kommentálta a megjelent információkat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!