Berta Sándor

A Winamp és a Shoutcast is a Microsofté lehet

Szomorú véget érhet a jelenleg az AOL tulajdonában lévő Winamp, az egykori internetszolgáltató ugyanis leállította a projektet. A Microsoft viszont az utolsó pillanatban mentőövet dobhat.

Jelenleg annyit lehet tudni, hogy december 20. után a Winamp.com oldal nem lesz elérhető és ezután már a Winamp Media Player nevű programot sem lehet majd letölteni. Ennek oka, hogy valamiért az AOL számára nem éri meg tovább finanszírozni a portált és a szoftver fejlesztését. A hír nagy felzúdulást keltett a világhálón, ugyanis habár számos alternatíva létezik a Winamp mellett, sokan még - nosztalgikus okokból - kötődnek az alkalmazáshoz. A Change.org-on már elindítottak egy petíciót, amit több mint 11 000 ember írt alá. A követelés lényege, hogy az AOL vagy tartsa életben a Winampot, vagy hozza nyilvánosságra a program forráskódját.

Felbukkant ugyanakkor egy olyan információ is, hogy a Microsoftot érdekelné a Winamp. A TechCrunch egyik forrása arról számolt be, hogy a redmondi társaság egyúttal a Shoutcast nevű online zenei szolgáltatást is megvásárolná, amely jelenleg szintén az AOL tulajdonában van és amely 50 000 rádióadóval van kapcsolatban. A Microsoft és az AOL sem akarta egyelőre kommentálni a TechCrunch értesülését. A Winamp jelenlegi verziója az 5.66-os. A cég egykori dolgozói szerint még mindig több millióan használják a szoftvert. Az AOL eddig nem árulta el, hogy miért zárja le a fejlesztéseket, miként azt sem, hogy mik a tervei az 1999 júniusában több mint 80 millió dollárért megvásárolt termékkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jackoneill90 #9
    windows media player helyett a winamp a legjobb megoldás ha zenét kell hallgatni. majd 10 éve amióta van gépem.
  • amitakartok #8
    Az egyetlen probléma ezzel a felvásárlással az, hogy a Microsoft maga is érdekelt a kérdéses piacon a WMP-el. Csak egyetlen okból vásárolnák fel a Winampot: hogy kinyomják a piacról, mint riválist. Mivel a Winamp amúgy is kiesne, a Microsoft így gyorsan lép, hogy a Winampot használókat a saját táborához csábítsa még mielőtt a riválisok tennék ugyanezt.
  • [HUN]FaTaL #7
    Akkor majd ezt is szétbasszák, mint a Skypeot.

    Évek óta AIMPot használok mondjuk :)
  • CairoJack #6
    Szerintem a Nokia csődbe vitele jóval nagyobb teljesítmény, mint a Skype-é.
  • OGMontana #5
    Ha lesz olyan project, mint pl a media player classic, akkor nem lesz probléma.
  • SupraMKIII #4
    Van ami rosszabb a halálnál. Ez például az lenne.

    A microsoft lassan de biztosan átmegy dögevőbe... Persze van, amit előbb meg kell fojtania, pl. skype.
  • Zombee #3
    Miért érdeke? Nem a Winamp miatt vesznek vagy lopnak az emberek Windowst.
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Én Foobart használok már évek óta, de azt be kell látni, hogy az MS-nek érdeke, hogy megmaradjon a Winamp Windows-ra..
  • Bagoly81 #1
    vigyék csak! lényeg, hogy megmaradjon!