Gyurkity Péter

50 dolláros okostelefont akar a Google

Nincs hiány a fogyasztói ár leszorítását célzó projektekből, ám az Ara moduláris felépítést ígér.

A Motorola még tavaly jelentette be a Project Ara útnak indítását, amelynek elsődleges célja egy teljesen személyre szabható, moduláris felépítésű okostelefon létrehozása volt, a Moto X és a Moto Maker weboldal mintájára, arra alaposan ráígérve. A cél nem változott, ám míg a céget a Google eladta, a projektet inkább házon belül tartja.

Most jelezték, hogy az első fejlesztői konferenciára áprilisban kerül sor, itt találkozhatnak majd azon külső beszállók, akik valamilyen komponens, modul elkészítését vállalnák magukra. Ehhez természetesen szükségük lesz az MDK (Module Developers' Kit) csomagra, hiszen ez írja elő, hogy pontosan milyen szabályok mentén kell megalkotni az egyes alkatrészeket. Tekintettel arra, hogy a telefon teljesen egyénire szabható lesz, a Google 6 milliárd embernek szánja azt, bár elmondásuk szerint a vásárlókat az erre felkészített munkatársak segítik majd ki az üzletekben, ami némileg leszűkíti a célközönséget.


Érdekesség, hogy a csapat tagjai most egy általuk "szürkefonnak" nevezett kereten dolgoznak, amely a vázon, a kijelzőn, valamint a WiFi-elérést biztosító antennán kívül semmi egyebet nem tartalmazna. Ez reményeik szerint mindössze 50 dollárba kerül majd, de a cél inkább a potenciális vásárlók érdeklődésének felkeltése, akik a hagyományos telefonos funkciók miatt nyilván további modulokkal egészítik majd ki az alap felállást. Az említett 50 dolláros költségszintet ugyan még nem tudták elérni, ám itt nem is a profit az elsődleges szempont, hanem a vásárlói közönség alapos kibővítése.

A Google ATAP csoportja tovább folytatja a munkát, a projektből remélhetőleg még idén lesz valami.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #5
    Esetleg kezdjek azzal, hogy csinal(tat)nak 1 mukodo okostelefont...A Nexus 5 1 rakas szar, eletem egyik legrosszabb vetele volt..
  • Gery13 #4
    cserélhető proci, bővvíthető ram, kamera stb...
    engem érdekel.
    de még ki kell forrnia a dolognak.
    csak a terroristák kezébe ne kerüljön!!!
  • barret #3
    Ez az! Lesz bele kici occo kínai modul! :) Ettől lesz olcsó a modulos telefon :)
    Már ha szabványosítva lesz...
  • NEXUS6 #2
    Csájníz tesvérek is nagyon örülnének ennek, pillanatokon belül elárasztanák a Világot occsó alkatrészekkel.
    XD
  • Zombee #1
    50 dolláros okostelefon a lóf! 50 dollárért jár a váz, a belseje meg attól függ, mit tud. De a kijelző, a ház és a wifi modul nem egyenlő egy egész telefonnal.