Gyurkity Péter

Mindenkinek odaver az nVidia Tegra K1

Az első tesztek szerint az új Tegra K1 chip a riválisok legerősebb fejlesztéseit is alaposan lenyomja.

Az nVidia még közvetlenül a CES megnyitója előtt mutatta be legújabb mobil chipjét, amelynek legfőbb érdekessége a Kepler architektúrára épülő grafikus vezérlő. Ez ugyanis eddig az asztali és mobil számítógépekben kapott helyet, így nyilván rögtön nagy előrelépést reméltek tőle az illetékesek - az első tesztek szerint ezt meg is kapjuk.

A Tom's Hardware oldalán közölt tesztekben a Tegra K1 durván egynegyeddel bizonyult gyorsabbnak a fő riválisok legizmosabb fejlesztéseinél, legyen szó akár a Qualcomm Snapdragon 800, vagy az Apple A7 chipekről. Ez már önmagában figyelemreméltó eredmény, azonban rögtön illik megjegyezni, hogy a portál nem minden részletet tud megnyugtató módon igazolni. Fontos körülmény például, hogy a tesztekben szereplő, 4K-kijelzőt felvonultató Lenovo Thinkvision 28 all-in-one PC csak a forrás állítása szerint tartalmaz Tegra K1 chipet, ezt nem tudták ellenőrizni. A chip nem a 64 bites változat volt, és nem is az nVidia által megadott, 2,3 GHz-es maximális órajelen futott. Ugyanígy hiányoznak a gyári szoftveres meghajtók, vagyis a teljesítmény - amennyiben valódi adatokat látunk - az idei évben még tovább javulhat.


Egy kínai oldalon nem sokkal ezt követően további eredmények bukkantak fel, amelyek megerősíteni látszanak a fenti összevetést. Kiemelendő, hogy 3D-teljesítményben a Tegra K1 chippel felszerelt referenciatábla megelőzte a Haswell családba tartozó Intel chippel ellátott laptopot, amely saját integrált grafikus vezérlőjére támaszkodott, dacára annak, hogy ez utóbbi háromszor akkora étvággyal végzi munkáját.

Mindkét teszt kellő óvatossággal kezelendő, ám amennyiben beigazolódnak a számok, az nVidia alaposan feladja a leckét a többieknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sirpalee #1
    A 2014Q2-es cpu / gpu megelőzi a 2013Q2-es párosítást kb 50%-al itt-ott? No shit Sherlock.