Berta Sándor

Münchenben egymillió könyvet digitalizáltak a Google segítségével

Január eleje óta a Bajor Állami Könyvtár több mint egymillió kötete érhető el digitális formában is. Németországban ez a legnagyobb digitális könyvgyűjtemény.

A beszkennelt kiadványokhoz az OPACplus könyvtári katalóguson keresztül férhetnek hozzá az olvasók. A kínálatban egyúttal megtalálható a Regensburgi Állami Könyvtár 50 000 digitalizált műve is. Az 1558-ban alapított bibliotéka az egyik legjelentősebb európai egyetemi könyvtár és világhírű nemzetközi kutatóintézménynek számít. A 2007 óta tartó együttműködésnek köszönhetően a 17. századtól a 19. század végéig kiadott művek, például Goethe és Schiller alkotásainak első kiadásai is tanulmányozhatóvá váltak. Eddig ezeket a dokumentumokat kizárólag helyben lehetett megtekinteni, most viszont a http://www.digitale-sammlungen.de vagy a https://opacplus.bsb-muenchen.de címen egyaránt elérhetők.

A Bajor Állami Könyvtár Müncheni Digitalizáló Központja számos értékes kéziratot és régi dokumentumot őriz, amelyek beszkennelésük révén szintén hozzáférhetők. E könyvek között van a Gutenberg Biblia, Adalbert Stifter osztrák író, költő, festő és pedagógus levelei vagy a Parsifal és a Nibelung-ének szövege. A digitalizált kötetek és dokumentumok bekerülnek a Német Digitális Könyvtár és az Európai Digitális Könyvtár (Europeana) kínálatába is. Az utóbbin keresztül elérhető németországi digitális kiadványok 60 százaléka a Bajor Állami Könyvtárból származik.

Rolf Griebel, az intézmény főigazgatója elmondta, hogy a digitalizálás mellett évente körülbelül 130 000 nyomtatott könyvet is beszereznek, azaz a hagyományos könyvek korszaka még közel sem ért véget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!