Berta Sándor

Az online kereskedők nem felelnek a forgalmazott termékekért

A Müncheni Tartományi Fellebbviteli Bíróság kimondta, hogy egyetlen online kereskedő sem köteles felelni az általa forgalmazott árucikkekért. Az ítélet a jövőbeli döntésekre is hatással lehet.

Az ügyet tárgyaló testület az online terjesztést a könyvkereskedelemhez hasonlította, amelynél szintén nem lehet felelősségre vonni egy boltot, hogy milyen szerzői jogsértések történnek. Rainer Zwirlein bíró elmondta: azok közül, akik úgy gondolják, hogy megsértették a szerzői jogaikat, senki sem fog az egyes könyvkereskedők ellen fellépni.

A konkrét ügyben Karl Valentin bajor komikus egyik vázlata megjelent egy elektronikus kötetben, amit a művész unokája, Anneliese Kühn 2011 novemberében fedezett fel az Amazon oldalán. Az unoka szerzői jogsértésként értékelte a vázlat felhasználását és jogi eljárást kezdeményezett az Amazon Media ellen. Ezután a kérdéses művet eltávolították a kínálatból, de a cég nem tett olyan nyilatkozatot, hogy a jövőben nem kerül ilyesmire sor. Anneliese Kühn ekkor fordult a bírósághoz és annak megállapítását kérte, hogy az internetes kereskedő felel a kínálatában szereplő termékekért és tartalmakért. Ezt mind az első, mind a most másod fokon eljáró bíróság elutasította.

Azt Rainer Zwirlein bíró is elismerte, hogy úttörő munkát végeznek, hiszen korábban ilyen eset még nem került a bíróság elé. Az Amazon csak akkor lett volna felelősségre vonható, ha nem reagált volna a szerzői jogtulajdonos megkeresésére. Az ügynek ugyanakkor lesz folytatása, mert a felperes ügyvédje jelezte: akár a német legfelsőbb bíróságig is hajlandók elvinni az ügyet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sajátvéleményem #1
    A firkász, megint össze vissza írogat.
    Összekeveri a terméket a tartalommal.Itt, csak is a szerzői jogról lehet szó eredetileg. Mert ugyan kihez kéne fordulni, kinél kell reklamálni, ha mondjuk 1-2 oldal hiányzik a könyvből? Nem a kiadótól rendeltem meg, hanem egy kereskedőtől, nála is fogok reklamálni. Vagy: rendelek egy eredetinek hitt breitling órát 2milláért, és valami gagyi jön helyette, ugyan kinél kellene reklamálni? Nekem azt honnan kéne tudni, hogy ő kitől vette, lehet meg sem mondja. Másik: megrendelem a Pál utcai fiukat könyvben, és helyette az Egri csillagokat kapom, akkor nem a kereskedőhöz kell fordulni? Hanem?