Gyurkity Péter

HTC: bonyolult az Android frissítése

A HTC szerint nem a gyártók hibája, hogy az androidos okostelefonok jó része ritkán frissül.

Az Android kapcsán sokszor elhangzó panasz, hogy a gyártók gyorsan elfeledkeznek a nemrég megjelent készülékeikről, azok szoftveres frissítését pedig elhanyagolják, vagy egyenesen lemondanak arról, így a felhasználók (a hivatalos úton) sokszor nem jutnak hozzá az újabb verziókhoz. A HTC szerint a jelenség nem az ő saruk.

A küszködő tajvani gyártó saját weboldalán tette közzé az Android bonyolult frissítési eljárását, amely nem kevesebb mint 12 lépésből áll. Ebből kiderül, hogy bár a Google már hónapokkal az új verzió hivatalos megjelenése előtt megküldi a partnereknek a Platform Development Kit (PDK) elnevezésű csomagot, amely tartalmazza a fontosabb változásokat, ezt követően ugyanígy biztosítaniuk kell a forráskódot, majd a gyártók eldöntik, hogy mely készülékek esetében alkalmazzák a szoftvert - amennyiben az érintett chipkészlet már nincs a támogatottak listáján, ez eleve kizárt.

A megmaradt telefonok esetében a gyártók elvégzik a szükségesnek ítélt optimalizálást, amit a friss meghajtókat tartalmazó board support package (BSP) követ, hogy azután fejlesztőik végrehajtsák az új verzió telepítését, a mellékelt kiegészítőkkel, így például az egyénire szabott kezelőfelülettel kiegészítve azt. Ezután jöhet csak a mobilszolgáltatók bevonása, az általuk kívánt változtatások elvégzése, és indul a tesztelési fázis, amelyben az említett cégek mellett a Google, a különböző szabályozó hatóságok és iparági szövetségek is részt vesznek. Hiba esetén természetesen sort kell keríteni azok kijavítására, hogy végül megtörténjen a hálózaton keresztüli frissítés (over-the-air update).

A HTC egyben közölte, hogy a 4.4-es verzió kódja készen áll a HTC One független, fejlesztői, valamint a Google Play portálon forgalmazott példányain való használatra, a többieknek még várniuk kell, amíg a szolgáltatókkal megegyeznek a részletekről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #4
    Szintén: viszonylag névtelen gyártótól származó (Alcor) táblám van, 4.1el vettem meg, most 4.2.2 van rajta, de már ígérik hogy lesz 4.4, míg samsung táblára alig jön frissítés, gondolom a nagy gyártók szerint ha új oprendszer kell, akkor vedd meg az új gépet is tőlük.
  • Gery13 #3
    amíg, HTC, Samsung, vagy Sony Ericsson telefonom volt, örültem ha kaptam rá 1-2 frissítést.
    amíóta "made in China" telefonom van, körülbelül 1-2 havonta dobnak ki új frissítést.
    ugy hogy én ugy gondolom hogy a gyártóknak is nagy szerepük van a frissítésekben...
  • IhiXO #2
    Egyetértek, ha nem kínlódnának a saját szoftverükkel, hónapokkal előbb meglehetne az update. Főleg, hogy a gyártók launcherei és szoftverei nagyrészt használhatatlanok, de mindenképp letölthető jobb is (na jó, itt is akad minimális kivétel). Ugyanakkor ez semmit nem változtatna azon, hogy hány frissítést kap egy adott telefon.
  • item #1
    Cyanogenmod. Ja,úgy megsajnáltam most a "nagy" gyártókat. Egy kis csapat meg megoldja szinte lazán a kérdést. Nincs szükség a gyártós saját marhaságaira,akinek kell majd önként telepíti azokat,a többiek meg élvezik a stock android által nyújtotta sebességet és az új funkciókat.