Berta Sándor

Szigorúbb olasz fellépés a fájlcserélő oldalak ellen

Az olasz kormány elfogadta azt az előterjesztést, amelynek alapján jövő március 31-től hatályba lép az új szerzői jogvédelmi rendszer Olaszországban. A fájlcserélő portálok drasztikus intézkedésekre számíthatnak.

Az itáliai kabinet egyhangúlag elfogadta az Autorita per le Garanzie nelle Comunicazioni (AGCOM) nevű javaslatcsomagot, amelynek az volt a célja, hogy szigorítsák a kalózplatformok elleni fellépést. Az új rendszertől azt várják, hogy lehetővé teszi a szerzői jog által védett tartalmak gyorsabb eltávolítását és a fájlcserélő szolgáltatások eddiginél hatékonyabb blokádját. A feltöltők, illetve a hatóságokkal nem együttműködő internetszolgáltatók egyaránt komoly pénzbüntetésre számíthatnak. A csomag elfogadása azért érdekes, mert az internetszolgáltatók már az eddigi jogszabályok alapján is teljes mértékben blokkolták a The Pirate Bay, a KickassTorrent és más oldalak által elérhetővé tett tartalmakhoz való hozzáféréseket.

Az új szabályok alapján az AGCOM a jövőben akár doméneket is lefoglalhat, internetszolgáltatókat kötelezhet domének letiltására anélkül, hogy ehhez hosszadalmas bírósági eljárásokra lenne szükség. Az intézkedés minden olyan doméntulajdonosra kiterjed, akik megtagadják a szerzői jog által védett tartalmak 72 órán belüli eltávolítását. Az együttműködést megtagadó doméntulajdonos vagy szolgáltató akár 250 000 eurós pénzbüntetést is kaphat. Marco Polillo, a Confindustria Cultura Italia elnöke elmondta, hogy a mai nap egy új korszakot jelöl az olasz kultúra számára. Az olasz kultúra kalózai és támogatóik ellen aratott jelzésértékű győzelemként tekintenek erre döntésre. A rendszernek köszönhetően együttműködhetnek az IT-vállalatokkal az új üzleti modellek kifejlesztésében.

Enzo Mazza, a FIMI kalózellenes egyesülés elnöke azt nyilatkozta, hogy az új csomag rendkívül hasznos, mert lehetővé teszi, hogy az eddiginél sokkal gyorsabban blokkolják a külföldi platformokhoz való hozzáféréseket is. Ugyan Olaszországnak már most is elég jogi eszköze van a szerzői jogot megsértőkkel szembeni fellépésre, de a bírósági perek akár hónapokig is elhúzódhatnak. Az AGCOM ezeket az eseteket néhány hét vagy még rövidebb idő alatt el fogja intézni, ez pedig egy jelentős gyorsulás. De a jövőben nem csupán az AGCOM-ra fognak támaszkodni, hanem ugyanúgy, mint eddig, bíróságokhoz is fordulnak majd. Néhány honlapot blokkolni kell, más esetekben viszont a bírósági eljárás a legjobb opció. A TorrentFreak értékelése szerint jövő márciustól Olaszországban lesz hatályban a legszigorúbb szerzői jogvédelmi rendszer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #3
    Ahogy az étteremben is visszavitethetem a félig elszenesedett másik felén pedig nyers kaját, úgy szerintem ugyanennyi jogom lenne jóformán bármi mást is visszadobni ha az egyszer nem üti meg a szintet. Márpedig szerintem kevesen vannak akik játék címén a mai félkész bugos vacakokat mosolyogva játszanák végig. A filmekkel ugyanez... utolsó mozis élményem arról szólt hogy a film felénél felálltam és kimentem. Jól összerakott trailerekkel, és marketinggel csábítják be az embereket az élvezhetetlen, és unalmas vackaikra.
  • Richard Donkies #2
    A múltkor is letöltöttem egy könyvet, elolvastam, most meg megvettem.

    Hülyeség a fáljcserélés tiltása. Csak nagyobb biznisz lesz belőle.
  • tomazin #1
    ". A rendszernek köszönhetően együttműködhetnek az IT-vállalatokkal az új üzleti modellek kifejlesztésében."
    taps,taps,taps
    neeeem fejlesztünk először értelmes platformot, lófityfiritty. először kriminalizáljuk a lakosságot, majd esetleg utána elgonolkozunk rajta, hogy miért is történik a dolog.
    de úgy látom, hogy a cenzúra mindenhol beindult, vagy terrroiiiistaaaa vagy toooolvaaaj-t kell kiáltani és máris le lesz tiltva a honlap.