Gyurkity Péter

Szabadalmi trollá válhat a Nokia maradéka

Az európai bizottság ugyan szintén jóváhagyta a finn cég telefonos üzletágának felvásárlását, attól tartanak azonban, hogy a jövőben a gyártó maradéka szabadalmi trollá válik.

A napokban olvashattunk arról, hogy az amerikai kormány illetékes szerve, ezt követően nem sokkal pedig az EU is jóváhagyta a tranzakciót, így a Microsoft már a jövő év első negyedében lezárhatja a telefonos részleg felvásárlását. A jövőt illetően azonban némileg kétkedők az európai illetékesek, szerintük ugyanis komoly veszély rejlik a gyártó szétválasztásában. Joaquin Almunia, a versenyügyi európai biztos, egy Párizsban elmondott beszédében kitért a jóváhagyásra, ehhez azonban rögtön hozzátette, hogy a jövőben komoly figyelmet szentelnek a Nokia maradékának. Attól tartanak ugyanis, hogy a hardveres üzletágától megváló, ám tekintélyes szabadalmi portfólióját megtartó cég a jövőben visszaélhet ezen portfólióval, és bírósági úton próbál majd jogosulatlan előnyhöz jutni, a versenytársak esetleges sorozatos beperlésével.

Ilyen perek jelenleg is zajlanak, egyikükben éppen a napokban született döntés, így az Egyesült Királyságban leállították a HTC One Mini forgalmazását. Ez azonban a biztos szerint még semmi ahhoz képest, ami a tranzakció lezárása után elindulhat, így kijelentése egy korai figyelmeztető jelzésként is felfogható, amely a szabadalmi trollkodást hivatott megelőzni. A politikus a Samsungra is kitért, esetükben pedig nagyobb hajlandóságot szeretne látni a 2012-ben indult európai vizsgálat megfelelő lezárása érdekében. A cég maga részéről ígéretet tett arra, hogy az elkövetkező öt évben tartózkodni fog hasonló perek elindításától, ám a jelek szerint az európai oldalon ennél többet szeretnének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • moonman #5
  Előtte se adtak ki androiddal telefont...

  A nokia komáromi gyárában dolgoztam 2009-2011 között. Akkor még sehol se volt az elop, de már számolták fel az egészet, főleg 2009 végétől...

  Egyszerűen a Nokia nem lépett időben, mint a többi gyártó, hanem azt hitte majd a neve megvédi őket. A többi pedig túllépett rajta, aztán jött ez a getzi MS.
  A komáromi melósok pedig köszönik, de azóta van újra munkájuk...

 • Papichulo #4
  Meglatjuk, jo lenne ha valaki veszelyeztetni tudna a Samsung egyeduralmat. Mindenesetre ez mar a post Elop era. Vezetese alatt az emlitett okok miatt nem adtak ki telefont androiddal.
 • Vol Jin #3
  Most szivárogtatták ki, hogy alsókategóriában lesz androidos modelljük hamarosan.
 • Papichulo #2
  Roviden: a Samsung miatt!

  http://www.theguardian.com/technology/2013/jul/12/elop-explains-nokia-android
 • Vol Jin #1
  Azt nem értem a Nokiában, hogy miért nem gyártott androidos telefonokat akkor, amikor még tehette. Telefont gyártott, és az androidot rátenni semeddig nem tartott volna.

  Mellesleg, ha a szabadalmak náluk maradtak, mi gátolja meg őket abban, hogy megint gyártók legyenek?