Gyurkity Péter

Betiltották a britek a HTC One Mini forgalmazását

Fontos győzelmet aratott a Nokia a HTC ellen folyó jogi küzdelemben, a brit bíróság ugyanis megállapította, hogy a tajvani gyártó valóban felhasználta a finn cég szabadalmait.

A HTC és a Nokia jó ideje folytat vetélkedést a különböző bíróságokon, hasonlóan az Apple és a Samsung jogi háborújához. Ezúttal a Nokia könyvelhet el magának egy újabb győzelmi jelentést, miután az ügyben eljáró brit bíró betiltotta a szigetországban a HTC One Mini forgalmazását.

A bíró a döntés indoklásában megállapítja, hogy az One Mini okostelefonban található chipek valóban felhasználták a Nokia egyes szabadalmait, és mivel erre a HTC-nek nem volt engedélye, a telefont a jövőben nem árulhatják az Egyesült Királyságban. Korábban felmerült a HTC One, vagyis az eredetileg márciusban megjelent zászlóshajó forgalmazásának betiltása is, ez azonban a bíró szerint komoly mértékben befolyásolta volna a gyártó üzleti eredményét, amit túlzottnak talált. Döntése ugyan hivatalosan december 6-tól érvényes, ám időt hagyott a cégnek arra, hogy fellebbezzenek, a tiltás tehát még nem végleges.

Az One Mini az eredeti One 4,3 hüvelykes változata, 1280 x 720 pixel felbontással, egy ikermagos Snapdragon 400 chippel, 1 GB RAM és egy 16 GB-os belső tároló kíséretében. Emellett az év második felében piacra dobták az One Max okostelefont is, amely természetesen már jóval nagyobb fizikai méretével hódítana, ám az ügyben ez a példány nem érintett. A gyártó arra hivatkozott, hogy a szabadalmakat felhasználó chipek túlságosan kicsik, a telefon elenyésző részét teszik ki, ám a jelek szerint ezt az érvelést a bíróság nem találta meggyőzőnek. Az idei évben egyébként január és szeptember között 715 ezer telefont adtak el az országban, 363 millió dolláros forgalmat generálva.

A Nokia az Apple-t is beperelte hasonló indokkal, ezt azonban még 2011-ben sikerült megállapodással lezárniuk, amelynek keretében az Apple megkapta a szükséges engedélyeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #2
    követi az anyacég filozófiáját...
  • Narxis #1
    Ott is elment az esze a bíróságnak.