SG.hu

Online felület segíti az emberek véleménnyilvánítását

Új online felület segíti az Unióban az állampolgárok és a kormányzat közötti információcserét.

Az EU által indított, 9 tagállam 12 szervezetének részvételével zajló Puzzled by Policy projektben megvalósuló fejlesztések nyomán olyan ingyenes és interaktív platform jön létre, melynek segítségével az Unió polgárai a különböző szakpolitikai kérdésekről juthatnak bővebb információhoz. Az összesen közel 2 millió euróval támogatott projektben hazánkat a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) képviseli.

A kaidott közlemény szerint a vezető európai IT vállalatok, közintézmények, egyetemek és civil szervezetek által három év alatt kifejlesztett Puzzled by Policy (PbP) platform az online és az offline kapcsolattartás sajátos kombinációjára építve képes játékosan bevonni az embereket a társadalmi párbeszédbe, megkönnyítve ezzel a szakpolitikai döntéseket. Az online eszközök és a hagyományos, személyes találkozáson alapuló konzultációs technikák ötvözésével teljesíti a hozzáférhetőségre, átláthatóságra és befogadásra vonatkozó irányelveket és elvárásokat, átalakítva a polgárok és politikusok közötti kommunikációs csatornákat.

A platform Policy Profiler modulja egy kvízjáték formájában egyedülálló eszközt ad a polgárok kezébe, melynek használatával képesek átlátni, hogy véleményükkel hol helyezkednek el a politikai spektrumon, a uDebate e-részvételi modul pedig lehetőséget biztosít a szabad eszmecseréhez és az ötletek megvitatásához. Ezek az információk összesítve, grafikusan állnak rendelkézésre a konzultációk kezdeményezői (kormányzat, civil szervezetek, kutatóintézetek stb.) számára, akik így megismerhetik az állampolgárok véleményét a legfontosabb kérdésekben, s lehetőségük nyílik a reagálásra is.

Regionális, nemzeti és európai szinten eddig tíz döntéshozó és száznál több görög, ír, magyar, olasz, spanyol és szlovén civil szervezet élt a PbP nyújtotta lehetőségekkel. Indulása óta a platform oldalait több mint 200 000 alkalommal töltötték le, az ott folyó vitákban pedig közel 7 000 érdeklődő vett részt. A PbP innovációjának köszönhetően az egyszerű szavazómotorok és a drága piackutatások mellett a közvélemény iránt érdeklődők mostantól ingyenesen és hatékonyan is hozzájuthatnak a politikai döntéseiket meghatározó releváns információkhoz. Ezáltal a PbP képes lehet az intézmények és a politika, illetve az állampolgárok között húzódó és egyre mélyülő szakadék áthidalására.

Az Európai Bizottság Versenyképességi és Innovációs Programja által társfinanszírozott, 2010 szeptemberében indított Puzzled by Policy projekt konzorciumát az Ír Nemzeti Egyetem Digitális Vállalkozás Kutatóintézete (NUI, Galway) vezeti, a konzorciumnak pedig kilenc EU tagállam (Egyesült Királyság, Görögország, Hollandia, Írország, Magyarország, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Szlovénia) összesen tizenkét szervezete vált tagjává. A projekt magyar próbahelyszínének koordinációját a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. vállalta fel. Ennek keretében került sor a projekt során tesztelt migrációs politikák érintettjeivel (Belügyminisztérium, civil szervezetek, migráns csoportok) való kapcsolatfelvételre, valamint a platformon megosztott tartalmak és a felhasználói igények közvetítésére. A projekt kapcsán a NISZ Zrt. jelenleg szorosabban is együttműködik a PbP platformban fantáziát látó, a kivándorlással kapcsolatos kihívásokra megoldásokat kereső Gyere Haza Alapítvánnyal.

Az érdeklődő hivatalok és szervezetek most egy újonnan létrehozott weboldalon keresztül szabadon elérhetik a PbP kódját, melynek segítségével a saját platformot telepítők mindkét modult kihasználva, bármely témában konzultációt indíthatnak. Az eddigi, a bevándorláspolitikát körüljáró platform pedig tovább üzemel és könnyen kipróbálható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!