MTI

Országos online kerékpár nyilvántartási rendszer indult

Bikesafe elnevezéssel, országos online kerékpár nyilvántartási rendszert indított a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság és a Székesfehérvár és Környéke Közbiztonságáért Vagyonvédelmi Alapítvány.

Az új típusú, kerékpár-regisztrációs bűnmegelőzési programról tartott hétfői székesfehérvári sajtótájékoztatón Neubauer Tamás a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője elmondta, céljuk a kerékpárlopások megelőzése egy központi nyilvántartáson keresztül. Hozzátette, hogy biciklilopást követően nehéz a körözési adatbázisba a lopott kerékpár adatait felvinni, mert általában sem fényképek, sem papírok nem állnak rendelkezésükre. Megemlítette, hogy a rendszer főpróbája Bicskén volt, ahol sokan regisztrálták kétkerekűjüket. Nem sokkal az adatfelvételeket követően, az adatbázis alapján találtak meg a járőrök egy eltulajdonított kerékpárt.

Neubauer Tamás elmondta még, hogy többféleképpen lehet regisztrálni a kerékpárok és tulajdonosuk adatait: rendőrségi kitelepülések alkalmával vagy a www.bikesafe.hu internetes felületen. A tervek szerint új kerékpár vásárlásakor a boltokban is lehet majd regisztrálni. A "bankbiztos" adatokat a rendőrség kezeli, a regisztráció kétéves díja 1975 forint - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a rendszerben az adatokat két évig őrzik, utána frissíteni kell. A program lopott kerékpárok figyelését is végzi például az internetes hirdetőoldalakon. Laczkó András, a www.bikemag.hu szakportál főszerkesztője szerint az amatőr és hobbi kerékpárosok számára is fontos lehet a kezdeményezés, mert sokszor a bicikli értékesebb, mint az autó, amelynek sok adata van regisztrálva különböző helyeken. A kampány "arca" Benkó Barbara hegyikerékpáros olimpikon, junior világbajnoki második helyezett lett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!