SG.hu

Korszerűsítették a közintézmények internethálózatát

A NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. lezárta a Köznet Eszközkorszerűsítés projektet. Összesen 1033 végpont hálózati berendezéseinek korszerűsítésével növelték az internet sávszélességét és csökkentették a meghibásodások miatt kieső forgalmi időszakokat.

A szervezet közleménye szerint a 2012. december 14-én indult, nettó 240 millió forint költségvetésű, 100%-ban uniós forrásból finanszírozott, a NISZ Zrt. által megvalósított Köznet projektben létrejött fejlesztésnek köszönhetően az intézményekben javult a hozzáférés a közháló szolgáltatásokhoz és könnyebbé vált a saját weboldalak üzemeltetése, ami összességében hatékonyabb munkát tesz lehetővé. A korszerűsítés révén az intézmények és az állampolgárok a közigazgatási szolgáltatásokhoz is könnyebben férhetnek hozzá, amivel közvetve a közigazgatási szolgáltatások hatékonysága is javult. A Köznet projekt végpontjainak kialakítása több intézmény-típust (teleházak, művelődési házak, stb.) és fejlesztési programot (eMagyarország pontok, IT-tanácsadók, stb.) is magába foglal.


A bejelentés szerint a lecserélt eszközök maximális áteresztő képessége 8 Mbps volt és magas meghibásodási ráta jellemezte őket. Ezzel szemben a 43 Mbps áteresztő képességű, új routerek gyártói támogatással és alacsony meghibásodással állnak a felhasználok rendelkezésére. A projekt legfontosabb célkitűzése az volt, hogy az infrastrukturális fejlesztésekkel a kor igényeinek megfelelő szintre emelje az eszközpark és az internet-szolgáltatás színvonalát. 400 olyan településen vált elérhetővé a szélessávú internetkapcsolat, ahol ez piaci alapon nem, vagy csak később valósulhatott volna meg. A működési modell alapján - amit kormányhatározat is alátámasztott - az irányelv az volt, hogy a végpontoknak a működési költségeket maguknak kell kigazdálkodniuk.

1700 felett van az 1000 lakos alatti települések száma, itt megközelítőleg 1,5 millió lakos él, számukra szinte egyetlen szolgáltatási végpontként jelennek meg a Köznet intézményei. 400 önkormányzatnak a Közháló (Köznet) program biztosít hozzáférést a világhálóhoz. Az eszközcseréknek köszönhetően a végponton lehetőség nyílik a Wifi szolgáltatás beindítására. A Köznet OSS (Operating Support System) felület továbbfejlesztésével a helyi rendszergazdák tudják a Wifi-s kapcsolatot menedzselni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!