MTI

Rengeteg a feleslegesen selejtezett számítógép

Két és fél milliárd PC kerülhet szemétre amiatt, hogy korszerűsítésre hivatkozva a felhasználók fölöslegesen cserélik a számítógépes hardvereket és ezzel súlyos környezeti károkat okozhatnak.

A Nottinghami Egyetem fenntarthatósági kutatói szerint világszerte mintegy 2,5 milliárd tökéletesen működő számítógép kerülhet a szemétbe 2013-ig, mindössze azért mert a "lusta" szoftverfejlesztők az egyszerűbb utat választva írnak egyre nagyobb processzorteljesítményt igénylő alkalmazásokat. A számítástechnikai alkatrészek cseréjéből származó veszélyes hulladékok problémájának úgy lehetne a leghatékonyabban elejét venni, ha a fejlesztők és a kereskedők lemondanának a minduntalan eszközfrissítési stratégiájukról - magyarázta Peter Swann, fejlesztési és fenntarthatósági szakértő.

Számtalan számítógép kereskedő a szoftverfejlesztőkkel együttműködve előtelepíti a programokat az új gépekre. Ezeknek a programoknak egy része azonban olyan ritkán használt opciókat tartalmaznak, amelyek jelentősen lekötik a számítógép erőforrásait és egy idő után a vásárlókat a hardver cseréjére ösztönzi - hangsúlyozta a professzor. A hardvergyártóknak és a szoftverek fejlesztőinek mindössze annyi lenne a dolguk, hogy a különböző alkalmazások szabad összeválogatásával, illetve a szoftverek és a régebbi perifériák kompatibilitásának megőrzésével növeljék a számítógépek élettartamát.

A kidobásra ítélt gépeket általában Ázsiába, Latin-Amerikába vagy Afrikába szállítják újrahasznosítás céljából, de az ENSZ múlt hónapban kiadott közleménye szerint egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy az elektronikai hulladékok egyre jobban feltöltik a szeméttelepeket ezekben a térségekben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dodo55 #33
    Az a baj, hogy az újabb játékok képi világa max grafikára van hangolva.
    Ha leveszel 1-2 fényeffektet, akkor minden műanyag lesz, hiába van jó felbontás, meg textúra, objektumminőség beállítva.
    Vagy ha az effekteket nem veszed le, viszont a textúrával spórolsz, akkor szép lesz ugyan a kép, de közelebbről megnézve egyszerűen csúnya.
    A felbontással ugyan jól lehet spórolni, 1024x768-ban szinte minden szépen fut elég magas grafikával a gépemen, pedig nem egy mai darab. De LCD-m van, aminek a natív felbontása 1280x1024, és kisebb felbontáson elkeni a képet, FPS-ekben pl a célzást ez eléggé nehezíti, arról meg ne is beszéljünk, hogy élsimítás nélkül nagyon csúnyák az élek így.

    Egyszerűen arról van szó, hogy a mai játékokba nem építenek alacsonyabb teljesítményigényű effekteket, vagy bekapcsolod őket, és akkor jól néz ki minden, vagy abszolút kikapcsolod, és akkor mintha egy rajzfilmet néznél.

    Ott van pl a Source engine, abban jól megoldották a dolgokat. Mai szemmel is nagyon jól tud kinézni, alacsonyabb grafikán sem veszít az élethűségéből. És az egésznek a titka, hogy a legtöbb effekt becsapós, mert nagyon primitívek, de igényesen vannak megvalósítva. A specular mapping pl nagyon szép tud lenni, de leeszik vagy 30% FPS-t, mert realtime. A Sourceban cubemapek vannak, amiket előre legenerál az engine, a pályaszerkesztőben kell megadni a forrásképek helyét, és ha megfelelően vannak elhelyezve, akkor igen szép hatás érhető el velük különösebb teljesítményromlás nélkül. Persze a specular mapping azért szebb.
  • bunny #32
    Én magam is több éves gépet használok, és ritkán kell butítani a játékon high alá (jó, max-max-max már nem fér bele, ez tény), igaz 8 giga ram van a vasban (még akkor vettem amikor olcsó volt), ami sokat javít a gép átlag teljesítményén, de amúgy mezei 9600gt, core2 3ghz körül.
    Szerintem Mo-on egyébként a cikk inkább a cégekre igaz, főleg állami szektor. Magam is voltam oly balszerencsés, hogy oda bedolgoztam, ami pazarlás ott folyik az vicc. Persze mindenki tudja miért (beszerzésekből csurranó suska), de akkor is vicc, amikor a word, excel és alap windows programokhoz Tökéletes P4HT-s gépeket kidobáljuk.
    Na a lényeg ahogy többen írják, itthon a legtöbb magánszemély eladja vagy tovább adja a vasat, úgyhogy mi egész zöldek vagyunk.
    Szerintem is inkább az újrahasznosításra kéne koncentrálni, hogy ami tényleg szemétre megy az ne mérgezze a környezetet.
  • Vorpal #31
    Szépen össze is van foglalva. A fogyasztói társadalom a fogyasztásra épül. Hozzátenném nem az a baj, hogy fogyaszt, hanem, hogy az ebből befolyó pénzeket nem forgatja vissza optimálisan.
  • Crane #30
    Azért több oka is van ennek, nem csak a gamer tuning. Egyfelől már eleve úgy gyártják a hardware elemek többségét hogy élettartamukat 3-4 évre tervezik. Ez még a kisebbik gond. A multicégeknél bevett gyakorlat, hogy ettől rövidebb időn belül cserélik a gépeket, és amúgy az igényeknek tökéletesen megfelelő gépek azonnal a szemeteskonténerben landolnak.
    Mert ugye mi a sz@rnak 4 magos gép, ha a titkárnő csak internetet, e-mailt, és szövegszerkesztőt használ. Erre bőven jó lenne egy 1.2Ghz-es gép 512Mb memóriával. Bár tény hogy ez is túlzás, hiszen erre egy 386-os is képes volt 66Mhz-en 1Mb memóriával, 20Mb-os winchesterrel. :)

    Ettől függetlenül haladni kell a korral, de csak ésszel.
  • Fenton #29
    Személy szerint én úgy vélem fejlesztésekre szükség van. Természetes,hogy akik mindig a max grafikán akarnak játszani, és van annyi pénzük,hogy ezt meg is tegyék. Nem csak most de a jövőben is meg fogják tenni ezt. Nem hiszem,hogy ez valaha is változni fog. Természetes nincsen szükség maximális grafikai beállításokra egy játékhoz. De ha ezt be is tartjuk akkor is csupán meghosszabbítjuk egy egy alkatrész élettartamát. Ezzel még nem oldanánk meg a problémákat. A problémákat talán némileg orvosolni lehetne, ha nem csak a legújabb eszközök felhasználásával lehetne futtatni egy-egy alkalmazást vagy játékot. Bizonyára meg is lehetne tenni, de mint tudjuk a pénz nagy úr, és abban kevesebb a profit ha nem veszi meg mindenki a legújabb dolgokat. Illetve a programozók és cégek egy része a hardware eladások után kapja a pénzét. Így nyilván olyan progikat írnak amelyek csak a legújabb dolgokat támogatják. Szerintem ez eléggé megoldhatatlan vita. Hiába az újrahasznosítás, sajnos nem lehet mindent maradék nélkül újrahasznosítani. Nézzünk szembe a tényekkel nem az emberek számítanak, hanem a profit és a legnagyobb akkor van ha nem csak az új programot adják el, hanem a legújabb hardware-t is meg kell venni hozzá. Főleg ha a programok nagy részét nem is vesszük meg, lásd ugyebár letöltések és társaik.
  • gombabácsi #28
    3-4 éve van meg a gépem, amit 3d grafikára, 3d animációs film készítésére is használok...
    több ismerősöm sokkal erősebb géppel nem csinál kb semmit (olyan is van aki még csak nem is játszik)
  • AgentKis #27
    Sokan az autojukkal, a mosógépükkel, a TV-jükkel, a ruháikkal, edényeikkel, szerszámaikkal de még az ételmiszerükkel is így tesznek. Nincs ezen semmi csodálkozni való, FOGYASZTÓI TÁRSADALOMnak hívják. Ebben a rendszerben a reklám által generált (csak nagyon kevés esetben értelmes, valós) igényeket elégítenek ki az igényeik kielégítéséért dolgozó "fogyasztók" dolgoztatása (sok esetben kizsákmányolása, kirablása) útján meggazdagodó vezetők, az úgynevezett tőkések, vagy tulajdonosok.

    Messze nem a számítástechnika az egyetlen környezetszennyező terület (sőt megkockáztatom, hogy nincs az első 10ben sem.), ettől függetlenül ez a rendszer így működik, a hiba a rendszer sajátja, sőt valójában éppen erre épül (folyamatos termelési volumen növekedésre, ami ha megszűnik válságnak hívjuk).
  • chuky123 #26
    Valahol láttam 1 filmet hogy itt Mó-n ledarálják az elektromos hulladékot. pl nyáklapot és kinyerik belőle az alapanyagokat. Főként a műanyagot meg a rezet.
  • jaspercry #25
    Ebben a core i 7-es dologban van némi igazság,a mostani szutykomat sem tudom kihasználni az phenom2 x2-es után!,de én hülye lecseréltem ,mert csak 8 ezret kértek + rá(28.000ft vot phenom2x4 945/95w)
  • jaspercry #24
    Nem tom te mit telepítettél? de nem win 7 vot az biztos,nekem semmi gond nem akadt pentim M 2.130mhz 1 giga ramos hp laptopra feltelepítenem a Windows 7 ultimate-t 32bit.(talán a hangkártya driverrel volt egy kis gondom,ezért xp-s drivert kapott,tökéletesen müködik.)
    Ráadásul én "tök hülye vagyok a géphez" ott valami más hiba volt nálad.
    (atomos konfigre is tettem fel win7-et) teljesen jól müködik,gyorsan megbizhatóan....
    Viszatérve, "sok az elektrónikus szemét"
    ne gyártjanak annyit,fejlesszenek
    c-64-re majdnem 10 éven keresztül ment a fejlesztés és jol ki tudták aknázni a benne rejlő lehetöségeket.
    az autóiparra is igaz ,meg az ipar minden területére
    Nincs üzlet abbol hogy valamit sokáig használj! dobd el vedd meg az ujjat.