Gyurkity Péter

Nálunk is okosabbak lesznek a mobiltelefonok

Erre számítanak a piackutató cégek szakértői, akik szerint néhány éven belül az okostelefonok már számos döntést önállóan hozhatnak meg, az ismert információkra és a meglévő tudásra alapozva.

Manapság még leginkább gúnyosan jegyezhetjük meg, hogy okostelefonra azoknak van szüksége, akik nem rendelkeznek a szükséges intelligenciával, ám néhány éven belül itt olyan alapvető változások következhetnek be, amelyek számos területen megkönnyíthetik életünket, garantálva, hogy még kevesebb részletet és információt kell a fejünkben tartanunk.

A Gartner által megrendezett ITxpo alatt elemzők a napokban azt vitatták meg, hogy az okostelefonok és az azokon futó alkalmazások milyen gyorsan és milyen módon bővülhetnek ki a mindennapokban is rendkívül hasznos funkciókkal. Az itt elhangzó vélemények szerint 2017-re már alapvető változások mehetnek végbe a területen, a hordozható készülékek ugyanis a meglévő információra és tudásra alapozva önálló döntéseket hozhatnak meg, azokat pedig az új fejlemények alapján dinamikus módon módosíthatják. Példaként merült fel, hogy az okostelefon kellően nagy közúti forgalom esetén korábban ébresztheti fel tulajdonosát, egy megbeszélt találkozó várható csúszása esetén a másik félnek bocsánatkérő üzenetet küldhet, mindezt a naptárban tárolt, valamint a különféle érzékelők által regisztrált adatok alapján.


Annak idején, az okostelefonok szegmensének megjelenésekor a technológiai változás a szükséges érzékelőket és a kamerát tette elérhetővé, az alkalmazások pedig erre támaszkodva magukkal hozták az újabb és újabb funkciókat, amelyek milliók életét, mindennapi gyakorlatát formálták át. Az elkövetkező években ennek folytatására kerül majd sor, ám ezúttal az adatkezelésben, az információk felismerésében és azok megfelelő értelmezésében, vagyis az automatizálásban tapasztalunk majd komoly átalakulást, amelyben a különböző felhő-platformok játsszák majd a főszerepet, hiszen a szükséges teljesítmény ezek kapcsolódása és állandó elérése révén lesz bevonható.

A hangsúly a hardver helyett egyértelműen a szoftverre, az egyes platformokra helyeződik át, hiszen piaci szereplők számára a szükséges adatok birtoklása lesz a legfontosabb szempont, míg a felhasználók az esetleges problémákért sok esetben a készülékek gyártóit okolják majd, elfeledkezve a felhő kitüntetett szerepéről. A személyi jogok védelme csak egy kisebbség számára lesz fontos szempont, a nagy többség ezen a területen csak abban az esetben fogalmaz majd meg kifogásokat, amennyiben úgy érzik, hogy nem kapnak eleget ezen adatokért cserébe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Atyuska #26
    "Nálunk is okosabbak lesznek a mobiltelefonok"
    Az Artifical Intelligence, azaz a Mesterséges Intelligencia is ezt ígérte már vagy 10 éve folyamatosan..
  • Papichulo #25
    nem az övék a legerősebb gazdaság és a legerősebb hadsereg-az biztos

    Termeszetesen nincs igazad, de azert viccbol megkerdezem, kie szerinted? Ugye nem Kinara gondolsz?!
  • Vol Jin #24
    Az iskolabusz az egy szó, összetett szó, egyértelmű jelentéssel. Nem egy téged felháborgató történet, amit állítólag te sem hittél el. Na most ehhez képest Magyar Bálintot csöcsörészed, ballibezel, és kibillent lelkiállapotban eszmélsz csak rá, hogy az egész történetednek semmiféle kapcsolata sincs a témával. Örülök, hogy rájöttél.
  • halgatyó #23
    Látom, nem vagy tisztában azzal, amiről írtam.
    A kötelező iskolabuszoztatás sztori (hogy mennyire kiterjedt volt nem tudom) NEM a kurucinfóról származik. A lényege ugyanaz, mint minálunk az "integrált" oktatás (ezt egy hozzád hasonló, magyarbálinti emlőkön nevelkedett honfitársunk persze egészen máshogyan értelmezi, mint mi) Szóval arról szól a történet, hogy a fehér és néger gyerekeket kötelező erőszakkal buszoztatták át "tanulni" a másik körzetébe. A különbség annyi, hogy az ottani négerek még mindig kultúrálhatóbbak, mint a mi réti verzióink...
    Az meg, hogy a világ leghazugabb bandáját, a "ballib" médiát gondosan mellőzöm, az én döntésem, amely a TAPASZTALATAIMON alapul.
    No mindegy, a magam részéről ezt itt abbahagyom, mert a cikkhez nem kapcsolódik.
  • Vol Jin #22
    De az övék a legerősebb hadsereg, és nekik van a legtöbb nobel-díjasuk a kivándoroltak nélkül is, az övék a legerősebb gazdaság, és fél Európa jobban el van adósodva GDP arányban, mint ők.
  • fecg21 #21
    Na ennek azért fuss neki még egyszer...lehet hogy az usákoknál vannak a legjobb egyetemek, de hogy nem az övék a legerősebb gazdaság és a legerősebb hadsereg-az biztos! A nobel díjas-usába kivándorolt-emigrált német, magyar és zsidó emberek mióta amerikaiak?
  • tomcsa4 #20
    A legnagyobb adósságot ne felejtsd ki.
  • Papichulo #19
    "Az amcsik olyan hulyek"… hogy ovek a vilag legnagyobb gazdasaga, a legtobb nobel-dij, a legerosebb hadsereg, a legjobb egyetemek, etc… bezzeg a zseni magyarok! :)
  • zola2000 #18
    Az amcsik olyan hülyék, hogy a multkor majdnem be is csődöltek mindenféle gazdasági előzmény nélkül (az idióta politikuaik nem tudtak megegyezni) -> amit akkor úgy értelmeztem, hogy ott már a legfelső köröket is elérte a legújabbkori idiótaság, a válság is azért van ott (/itt is)
  • Vol Jin #17
    "Akkor légyszi vedd a fáradságot, hogy kijavítasz.
    Ugyanis amit írtam, azt nem megálmodtam, mint a táltosok, hanem többféle sajtótermékben olvastam."

    Ja kérem, ha hobbi a kurucinfós "hörrjögés", meg a nem "ballib" média, akkor mit csodálkozol, hogy úgy faragnak ostobát belőled, hogy azt hiszed mások az ostobák?

    "Először magam se hittem el, de hírlenek arrafelé cifrább dolgok is (pl. a kötelező iskolabuszoztatás, amiről az hazai tapasztalataink alapján lehet fogalmunk...)"

    Úristen, iskolabuszok vannak ott, ahol akkora kertvárosok vannak, mint itt két budapesti kerület, mindenféle tömegközlekedés nélkül, mert mindenki autóval közlekedik, és a szülőknek nem minden esetben oldható meg a gyerkőcök iskolába vitele személyesen? Ezek csinálnak ilyen iskolabuszokat, hogy ne gyalogoljanak a gyerekek 10 km-t tök egyforma kertvárosi házak között? Jajj, hogy ezek milyen ostobák veled ellentétben!