Berta Sándor

Ingyenes WLAN lesz Köln belvárosában

A NetCologne cég a német város leglátogatottabb terein építene ki ingyenes vezeték nélküli hozzáférést biztosító hálózatot. A rendszer tesztelése már az idén elkezdődik.

A karácsonyi vásárnak helyet adó Roncalliplatz környékén szerelik fel az első WLAN-hálózatot, majd jövőre ezt követi a Heumarkt, az Alter Markt, a Heinrich-Böll-Platz és az Ottoplatz környéke. A program célja, hogy Köln belvárosában ingyen lehessen internetezni. A tereket egyrészt a központi fekvésük miatt választották ki, másrészt ezeket a turisták által leglátogatottabb helyek a német városban. Jost Hermann, a NetCologne ügyvezetője elmondta, hogy a tervek szerint az első hálózat tesztelése már idén elkezdődik, a teljes kiépítés pedig jövő januártól valósul meg. A szolgáltató emellett vizsgálja további WLAN-hotspotok kiépítésének lehetőségét is, de ehhez már szükség lesz plusz szponzori pénzek bevonására. A fejlesztésről szóló bejelentést természetesen örömmel fogadta Guido Kahlen városi vezető.

A helyi lakosoknak, illetve a turistáknak regisztráltatniuk magukat. Meg kell adniuk a nevüket, az e-mail címüket és a mobiltelefonszámukat, valamint el kell fogadniuk az általános használati feltételeket. Ezután ingyen szörfölhetnek, akár több órán keresztül is. A berlini WLAN-hálózat kiépítése már évekkel ezelőtt felmerült, de 2006 és 2009 között komoly vita alakult ki az akkori vezetők között. Berlin és Hamburg vezetői tavaly októberben kezdeményezték, hogy a WLAN-hálózatok üzemeltetői nagyobb jogbiztonságot kapjanak, azonban a projektet céges ellenérdekek hátráltatják. A berlini szenátus novemberig hagy időt az internetszolgáltatóknak arra, hogy együttműködjenek. Amennyiben nem sikerül kooperálniuk, akkor másképp valósítják meg a rendszert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!