Berta Sándor

Bezárja kapuit az Isohunt

A népszerű torrentkereső szerzői jogsértések miatt éveken át harcolt az Amerikai Mozgókép Szövetséggel (MPAA) és veszített. Az oldalnak 110 millió dolláros kártérítést kellene fizetnie amire nyilvánvalóan képtelenek.

A Wired tudósítása szerint megszületett az ezzel kapcsolatos egyezség. Ennek értelmében Gary Fung, az Isohunt alapítójának hét napon belül le kell kapcsolnia a honlapot és másik három portált (Podtropolis, TorrentBox, Edtk-it.com), amelyek a keresőhöz kötődnek. Emellett Fung kötelezettséget vállalt arra is, hogy 110 millió dollár kártérítést utal át a nagy hollywoodi filmstúdiók érdekeit képviselő és védő MPAA bankszámlájára. Fung a blogjában úgy fogalmazott: nagyon szomorú dolog, hogy látnia kell a gyermekét meghalni, de jó harcot vívott, lezárta a küzdelmet és önmagához végig hű maradt. Az Isohunt 10,5 éves működése vállalati szempontból egy hosszú utazás volt, míg egy online vállalkozás szempontjából örökkévalóságnak tűnt. A projekt az egyetemi évei alatt programozói hobbiként indult, azonban ennél sokkal több lett, egy olyan tanulási folyamat és tapasztalatszerzés vált belőle, ami messze meghaladta a képzeletét.


Az MPAA elleni pereskedések 2006 óta húzódtak. Az Isohunt a jelenleg még online lévő torrentoldalak közül az egyik legnépszerűbb volt. Chris Dodd, az MPAA elnök-vezérigazgatója elégedett a megállapodással. Közölte: az egyezség egy jelentős lépés abba az irányba, hogy az internetben, mint legális kereskedelmi és innovációs platformban rejlő hatalmas lehetőségeket kiaknázzák. Emellett ez egy jelentős üzenet azoknak, akik az üzletüket arra építik fel, másokat arra bátorítanak, lehetővé teszik számukra és segítenek nekik, hogy szerzői jogsértéseket kövessenek el, illetve maguk is jogsértők, hogy az illegális tetteikért felelősségre lesznek vonva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • scagnetti #13
  "Amúgy meg a jogvédők inkább zárassák be a fegyverboltokat és gyárakat, hisz jogsértés elkövetését segítik elő (lásd: háborús bűnök, emberölés), stb, stb."

  Igazad van, csak sajnos a háború még nagyobb üzlet, ezért ez sosem fog bekövetkezni.
  Brad Pitt a "Killing Them Softly" című filmben jól megfogalmazta az utolsó mondatot miszerint:

  Amerika nem egy ország, hanem egy kibaszott nagy üzlet!
 • scagnetti #12
  Szerintem belőled az irigység beszél!
 • Sajátvéleményem #11
  Már megint a kapzsiság győzött...
 • ostoros #10
  Így igaz, de az a 110 millió dollár azért nem egy nagy összeg az USA viszonyaiban. Szóval nem nagyon nyertek semmit. Azért remélem, hogy tényleg feloszlatják ezeket a maffia szervezeteket előbb-utóbb.
 • Wittgen #9
  Nem, a jogvédők nyertek 110M$-t, mivel ezt a "kártérítést" nem hiszem, hogy az előadóknak és filmkészítőknek utalják tovább. A jogvédők meg a semmire megint tovább gazdagodnak.
  Én azon a véleményen vagyok, hogy 1-1 megjelenést követő 3 év után már ne legyen illegális az adott filmet, zenét letölteni. A kultúrához mindenkinek joga van, nem korlátozhatják azzal, hogy az emberek sok idő elteltével is fizessenek érte.
  Amúgy meg a jogvédők inkább zárassák be a fegyverboltokat és gyárakat, hisz jogsértés elkövetését segítik elő (lásd: háborús bűnök, emberölés), stb, stb.
 • ostoros #8
  Szerintem ezzel pont azt üzenik, hogy akár öt évig is űzheted az ipart következmények nélkül, és a végén még börtönbe sem kell vonulnod, elég ha megszünteted a céget. Ez azért pozitív. A pénzt ugyan elveszíti, ha ki tudja fizetni, de a jogvédők mit nyertek? Három hónapot, talán. Addigra mindenki talál alternatívát, és le vannak ejtve.
 • kjhun #7
  Nézzetek rá az oldalra, amíg lehet.

  SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

  Initiating Self Destruct

  This is it. We are shutting down isoHunt services a little early. I\'m told there was this Internet archival team that wants to make historical copy of our .torrent files, I\'m honoured that people think our site is worthy of historical preservation. But the truth is about 95% of those .torrent files can be found off Google regardless and mostly have been indexed from other BitTorrent sites in the first place. So I might as well do a proper send-off to you dear isoHunt users, before final shutdown sequence on Tuesday. It\'s been an adventure in the last 10.5 years working on isoHunt, a privilege working with some of the smartest guys I\'ve worked with, and my life won\'t be the same without this journey. For what I\'m working on next, please look up my blog on Google and follow me there. Because as the Terminator would say with a German accent,

  I\'ll be backkk.

  - Gary Fung


 • haxoror #6
  Ha lenne 110 millája akkor elutazna valahová ahol nincs kiadatási egyezmény és leszarná hogy perelik.
 • sanyicks #5
  de nincs ilyen jövőkép, mert nem lehet megszűntetni, de igazából már szükség sincs hasonló oldalakra. Ott a DHT.
 • Papichulo #4
  Nem ezert zar be, a ket dolog fuggetlen egymastol. Mindazonaltal en sem hiszem, hogy ki fogja tudni fizetni.