Berta Sándor

Gondban lehet a világ leggazdagabb embere

Mexikó úgy döntött, hogy átszervezi a helyi telekommunikációs piacot, hogy így gondoskodjon az eddiginél nagyobb versenyről. Az elképzelés alaposan megváltoztathatja a világ leggazdagabb emberének számító Carlos Slim Helú helyzetét.

Az üzletember márciusban a Forbes legfrissebb listáján az első helyen szerepelt. A mexikói milliárdosnak a távközlési, a bank- és a kereskedelmi szektorban egyaránt vannak érdekeltségei, a vagyona 73 milliárd dollár. Az új mexikói felügyelet, az Ifetel elszánt abban a kérdésben, hogy megtörje az egyes helyi telekommunikációs és médiakonszernek uralmát. Az intézkedések elsősorban a Slim Helú tulajdonában lévő America Móvilt érinthetik majd hátrányosan.

Mexikóban áprilisban módosították az alkotmányt, ennek köszönhetően az Ifetel a jövőben minden olyan társaságot, aminek a piaci részesedése meghaladja az 50 százalékot, "az ágazatot uraló" kategóriába sorolhat be. Az még egyelőre kérdéses, hogy a piaci részesedés megállapításakor a leányvállalatok pozícióját is figyelembe kell-e venni vagy sem. Amennyiben tisztázzák a jogalkotók ezt a kérdést, a felügyelet drasztikus lépéseket vezethet be, még akár az üzletrészek eladását is kikényszerítheti. Az America Móvil és a legnagyobb kábel- és műholdszolgáltatónak számító Grupo Televisa médiacég piaci részesedése egyaránt 70 százalék.

Gabriel Oswaldo Contreras, az Ifetel vezetője közölte: céljuk a minél nagyobb piaci verseny megteremtése és biztosítása, s az alkotmány teljesen egyértelmű ebben a kérdésben. Enrique Pena Nieto elnök és a nagy ellenzéki pártok egyöntetűen támogatták az alkotmány módosítását, azért, hogy eltörjék a monopolhelyzetben lévő piaci szereplők uralmát. Contreras és hat munkatársa a következő hónapokban állapítja meg, hogy mely óriáscégek esnek az "ágazatot uraló" kategóriába.

Slim Helú most nincs könnyű helyzetben, hiszen hiába épített fel egy birodalmat, most újra próbálkozhatnak az olyan külföldi gigászok mint a Vodafone, a Verizon vagy az MCI - ők korábban több milliárd dollár befektetéssel próbáltak versenyezni az America Móvil ajánlataival, sikertelenül. A három legnagyobb mexikói párt politikusai közösen dolgoznak az elképzeléshez és az alkotmánymódosításhoz kapcsolódó törvénytervezeten, amit a következő napokban terjesztenek be a mexikói kongresszus elé. A jogszabályt december 9-ig kell elfogadni és addig kell megteremteni a jogi feltételeket is, míg az Ifetelnek jövő márciusig lesz ideje arra, hogy azonosítsa a piacvezetőket és megtegye a szükséges intézkedéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nailboy #13
    Mi volt ebben az alázó?
    Miért van egyeseknek kényszere hogy védelmére keljen egy nyilvánvaló világtalanságnak, emberi méltóságra hivatkozva?

    De tegyük fel hogy megalázó volt Vol Jin.
    Akkor milyen negatív szavakkal illetnéd azt az embert, aki valótlanságot állít majd meg is erősíti azt még egy hozzászólásban.

    Csak hogy ne mérjünk kettős mércével..
  • Vol Jin #12
    Sajnos a legtöbb komment ostoba okoskodás, és ez alternatív kommunikációra ösztönöz.
  • Vol Jin #11
    Sőt, lehet, hogy egyben pénzé sem tudná tenni, mert azért az elég nagy összeg. Ha meg öntené a piacra, akkor az vinné lejjebb az árfolyamot. Amikor egy ekkora vagyont elpasszol valaki, az egy évig is eltartó előkészületet igényel. Ha nem részvénycseréről, hanem készpénzről van szó, a vevő általában bankokból álló hitelkonzorciumot keres. De nem hinném, hogy 74 milliárdos ilyen üzlet lett volna.

    Egyébként tuti, hogy nem elszámolt valamit, hanem a 74-ból kivonta a dátumot, meg a születésnapját, és hozzáadott kettőt, mert éppen kedd volt. Mert a 15 meg a 18 sehogy nem jön ki.
  • tomcsa4 #10
    Nem az a baj, hogy rámutattál az igazságra, hanem ahogyan rámutattál. Mert ha kötekedett volna és leoltod, az egy dolog.
    De szerencsétlen csak számolgatott, mégha mellé is.

    De sok igazságot leírtál, a cikkben említett összeg nem a párnája alatt van. Sokan így képzelik, tévesen. Ez egy becsült összeg, mai változik, ahogy alakul a tőzsde.
  • coolbboy83 #9
    Ha lesz időm, majd ígérem sajnálni fogom.....
  • Vol Jin #8
    Konkrétan kiszámolta. És kijelentette, hogy ennyi. Minek számolta ki, és minek írta le, ha vélhetően nincs is meg a matektudása hozzá? Így terjednek az ostobaságok. Figyú, képzed mán öcsém a világ leggazdagabb embere olyan gazdag, hogy 15 ször kitudná töteni a magyar lotót az összes mindenféle kombájnban.

    Miért fáj az neked, hogy rámutattam a marhaságra?
  • gforce9 #7
    Ha ennyire értesz a matekhoz és ennyire alázó módon tudsz csak egy emberhez szólni, mi lenne, ha elmennél egy sivatag közepére egyedül homokszemeket számolni?
  • Vol Jin #6
    Akkor tanulj meg számolni, mert 210 forintos dollár árfolyamnál 1550-szer!
    Persze 73 milliárd dollárja nincs, ennyi a vállalatainak a tőzsdei értéke, meg az ingatlanjai, meg a fene se tudja mi, űgyhogy értelme nincs kiszámolni. Engem csak az vágott földhöz, hogy a 15 az annyira falls, hogy azonnal látja az ember. Erre kiszámoltad, hogy bocsika, 18. AZ agyam eldobom, hogyan hoztad ezt össze.

    90!/(90-5)!/5! gyengébbek kedvért:
    (90*89*88*87*86)/(2*3*4*5) féleképpen lehet kitölteni az 5-ös lottót. 225 forintjával és 210 forintos dollárárfolyamon kerekítve 47 millió dollárból megvan a szelvénykitöltés. Csak neki 73 000 milliója van. A 73 ezret oszd el 47-el.
  • Tsol #5
    Nem most halt meg 23.-án?
  • culas25hc #4
    inkább 18x, utána számoltam :D