Berta Sándor

Úszó adatközpontot épít a Google

A San Fransiscó-i öbölben egy vontatóuszályon konténereket fedeztek fel és azonnal megindult a találgatás, hogy mit rejthetnek. A projekt mögött a kaliforniai webes vállalat állhat.

A Google még 2009-ben szerezte meg azt a szabadalmat, amelynek a megvalósítása hamarosan megvalósulhat. A dokumentumban a társaság mérnökei egy úszó adatközpontot írtak le, amelynél a szerverek egy hajón vannak elhelyezve. A számítógépek hűtésére a tenger vizét használják fel, miközben a hullámmozgás energiájából áramot nyernek. A CNET amerikai híroldal most aról számolt be, hogy a dokumentumban leírt vontatóuszályt felfedezték a San Fransiscó-i öbölben.


Az öbölben található Treasure Island mellett szerelték fel a hatalmas vontatót a konténerekkel. Az uszály 76 méter hosszú, 22 méter széles és 5 méter magas. A konténerek több mint 10 méteres magasságba nyúlnak és a tetejükről 12 fémrúd nyúlik ki. Az úszó adatközpont építéséhez egy teljes csarnokot bérelt ki az óriáscég, majd biztonságosan lezárta.


Az amerikai hírportál közölte, hogy az egész projekt a legszigorúbb titoktartás alá tartozik. A területet teljesen megközelíthetetlenné tették és erősen őrzik. A munkások és a szigeten lakók, dolgozók egyaránt óvatosak, a CNET ennek ellenére kiderítette, hogy a program hátterében alighanem a Google állhat. A szakértők úgy vélik, hogy a kiszivárgott részletek egyértelműen egy úszó adatközpontra utalnak, az uszály ráadásul alkalmas a nyílt tengeren való működésre is. A koncepció ésszerűnek tűnik, hiszen a hatékony hűtés segítségével komoly költségmegtakarítás érhető el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • coolpet #6
    Uristen, ezert dolt meg az USA kormanyzata, mar a vilag osszes adata itt van ezen a hajon :D

    A Google lett az uj nagyhatalom.

  • Szefmester #5
    Lehetni lehet, csak nagyon ritkán szokták. Van ahol lakásokat fűtenek, van ahol áramot termelnek.
  • martincpt #4
    "A San Fransiscó-i öbölben egy vontatóuszályon konténereket fedeztek fel és azonnal megindult a találgatás, hogy mit rejthetnek" ilyen ritka hogy konténerek van egy vontatóuszályon?
  • god25 #3
    Hova kerül a szerverek által felmelegített víz? Vissza a tengerbe? Tényleg nem lehet hasznosítani a szerverek által termelt hőt semmire??
  • vegicsek #2
    Az internetes kalózkodás új perspektívái nyílnak meg!
  • gergod #1
    Ertem en, hogy nyilt vizen nincs az orszagoknak sok beleszolasa a dolgaikba, csak aztan nehogy valaki megtorpedozza az egeszet a francba. Vagy lesz sajat hadsereguk is, hogy megvedjek? Onnan mar csak egy lepes a sci-fikben leirt vallalat ami kormanyok felett all.