MTI

Budapesti emléktáblát avattak Robert Capa tiszteletére

Üveg emléktáblát avattak Robert Capa tiszteletére a fotográfus egykori V. kerületi lakóhelyének falán kedden.

Az ünnepségen Csomós Miklós oktatási és kulturális főpolgármester-helyettes a művész életútját ismertetve kiemelte egyik legismertebb mondását, amely szerint "ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel". Szavai szerint amikor Robert Capa 1954-ben tragikusan fiatalon meghalt az indokínai háborúban, éppen ennek a filozófiának akart megfelelni. A főpolgármester-helyettes utalt arra, hogy a fotógráfus Friedmann Endre néven született Budapest belvárosában, majd elhagyta az országot, hogy világot lásson és tanuljon, később pedig a terjeszkedő nácizmus miatt nem térhetett vissza. Mint fogalmazott, Capát hajtotta a kalandvágy, amikor nem fotózott, akkor az életet habzsoló ember volt. Dokumentaristaként és haditudósítóként vált ismertté, leghíresebb képe A milicista halála, amelyet a fotótörténeti szempontból egyedülálló normandiai partraszállás követett, ahol egyedüli fotósként vállalta, hogy a támadás első hullámával lép partra.


Csomós Miklós a sors fintorának nevezte, hogy a partraszálláskor készített fotóit egy asszisztens elrontotta, a rengeteg tekercsből csak néhány maradt, azonban azokból is kiderül, milyen munkát végzett. Baki Péter, a Magyar Fotógráfiai Múzeum igazgatója azt mondta: a 100 éve született Robert Capa már 70 éve kiérdemelte a táblát, amely a szakmai megbecsülést jelzi. Az V. kerületi Városház utcai épületen elhelyezett emléktábla Buczkó György üvegművész alkotása. Robert Capa október 22-én lenne 100 éves. A Magyar UNESCO Bizottság javaslatára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete 2013-ban Robert Capa születésének centenáriumát felvette azon évfordulók közé, amelyeket megünneplésre méltónak talál.

Ezzel egy időben fotópályázatot hirdetett Robert Capa születésének 100. évfordulóján a Magnum fotóügynökség. Az ügynökség honlapja szerint a pályázat száz napig, egészen január 30-ig tart, ekkor nyílik meg a Capa in Color (Capa színesben) című kiállítás a fotóriporter hagyatékát gondozó New York-i International Center of Photography-ban. A projekt címe - Capa híres mondására utalva, amely szerint "ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel" - Get Closer (Kerülj közelebb). A száz nap mindegyikén közzétesznek egy Capa-fotót, vele együtt egy ismert fotóművész hasonló tárgyú alkotását. Arra kérik a fotósokat a világ minden tájáról, hogy a Facebook, az Instagram és a Twitter közösségi oldalakra töltsék fel a Capa-fotóra adott saját képi válaszukat a "GetCloser100" címkével. A pályázat célja, hogy száz nap alatt készüljön száz fotófolyam, amelyek mindegyikét egy Capa-kép inspirálta. A rendezők azt remélik, a pályázat idején a világ fotósai közelebb kerülnek Capa művészetéhez. Céljuk az is, hogy rávilágítsanak, a közösségi média alkalmas eszköz arra, hogy megmutassa a fotóművészet megtermékenyítő erejét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1