MTI

Betiltották a korona fényképezését

Az Országház kupolatermében a jövőben nem szabad fényképezni a koronát és a koronázási ékszereket - döntött az Országgyűlés Hivatala.

A Országgyűlés Sajtószolgálatának közleménye szerint a rendelkezést az indokolta, hogy a látogatók a tiltás ellenére - véletlenül vagy szándékosan - rendszeresen használtak vakut a fényképezés során, és ez veszélyezteti a páratlan műkincseket. A festett, szerves anyagokat is tartalmazó múzeumi tárgyakat ugyanis az intenzív fényterhelés rendkívüli módon károsíthatja, visszafordíthatatlan változásokat eredményezhet állagukban, ezért tiltják világszerte a múzeumokban, hogy a látogatók fotózzák az ott elhelyezett értékes műtárgyakat, festményeket, textília és papír alapú relikviákat, illetve festéssel ellátott tárgyakat.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a Szent Koronát története során zárt és fénytől védett ládában tartották, csak a koronázásokkor és közszemlére tétel alkalmával volt kitéve rövid ideig intenzívebb fényhatásnak. Az Országház kupolacsarnokába azért lehetett elhelyezni, mert ott nem éri természetes fény. A vakus fényképezés viszont épp ezt a biztonságot szünteti meg, károsítva Magyarország legbecsesebb műtárgyát - áll a közleményben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • darthvaderfia #3
    Én úgy tudom nem az eredeti van kiállítva.
  • Tetsuo #2
    Volt olyan is. Jelenleg hivatalosan az eredeti van kiallitva, de ki tudja?! :)
    Lehet, hogy mar reg eladtak.
  • bunny #1
    Én eddig úgy tudtam az országházban másolat van kiállítva, és az eredeti páncélban van. Hmm...