MTI

Internetes portálokon a szmolenszki áldozatok fényképei

Több ország internetes portáljain megjelentek a szmolenszki katasztrófa áldozatairól, köztük Lech Kaczynski volt lengyel államfő holttestéről készült fényképek - írta szerdán a Rzeczpospolita című konzervatív napilap.

A katasztrófa helyszínén, illetve a boncoláskor készült elborzasztó fényképeket szeptember végén publikálta egy orosz blogger, de a lengyel média csak most értesült az esetről. A lengyel belbiztonsági szolgálat (ABW) szerint a fotók német, amerikai és ukrán honlapokon is megjelentek. Oroszországban és Ukrajnában a lengyel hatóságok kezdeményezésére letiltották őket, de sajtóértesülések szerint a fényképeket még kedden éjszaka is meg lehetett tekinteni az orosz blogon. Németországban és az Egyesült Államokban jogi szabályozásokra hivatkozva nem tiltották le a honlapokat.

A lengyel hatóságok szerint a fényképeket nem tartalmazza a lengyel ügyészségi dokumentáció, ezért az ABW már október elsején hivatalosan felkérte az orosz belbiztonsági szerveket az ügy feltárására. A lengyel ügyészség hamarosan az oroszokhoz fordul a fotók származásának kiderítése érdekében, és az igazságügyi tárca vezetője is felkeresi orosz kollégáját. Radoslaw Sikorski külügyminiszter szerdán a lengyel rádióban kifejtette, hogy szerinte a fényképek bemutatásának célja a lengyelek összeugrasztása, és a csillapodó "szmolenszki érzelmek" újraélesztésével belháború kirobbantása Lengyelországban.

Az áldozatok családtagjainak egy részét képviselő Rafal Rogalski ügyvéd provokációnak tartja az esetet, amelynek célja a lengyel kormánygép lezuhanásának ügyét kivizsgáló lengyel és orosz szervek együttműködésének ellehetetlenítése. Arra hivatkozik, hogy Oroszország a mai napig nem adta ki például az államfő boncolásának teljes dokumentációját. Ezzel szemben Jaroslaw Gowin igazságügyi miniszter megalapozatlannak tartja az ellenségesség szándékos szításának feltételezését, annak ellenére, hogy fenntartásai vannak a katasztrófa okának oroszországi feltárásával kapcsolatban.

A Rzeczpospolita amúgy meg is kérdőjelezte a fényképek eredetiségét, azt hangsúlyozva, hogy azokat csak a helyszínelésben, illetve a boncolásokon részt vevő személy készíthette. Értesülései szerint a fotókat publikáló blogger bejegyzéseiben vitatja a szmolenszki katasztrófa lezajlásának hivatalos változatát, felvetve: "a fényképeken nyoma sincs a tűznek, amely a helyszínről küldött hivatalos képeken látható". 2010. április 10-én Szmolenszk mellett lezuhant az a repülőgép, amelynek fedélzetén Lech Kaczynski lengyel államfő és kísérete az oroszországi Katinyban (Katynban) és másutt lemészárolt közel 22 ezer lengyel katona és civil tiszteletére szervezett megemlékezésre tartott. A katasztrófában a lengyel elnökkel együtt 96 ember halt meg, közöttük a lengyel politikai és katonai vezetés kiemelkedő képviselői.

Az esetet kivizsgáló, moszkvai székhelyű Államközi Repülésügyi Bizottság arra a megállapításra jutott, hogy a balesetért a gép legénysége a felelős, amely állítólag pszichológiai nyomás alatt állt, s a kedvezőtlen időjárás ellenére is megkísérelte a leszállást. A lengyel katonai ügyészség 2013 tavaszáig hosszabbította meg a lengyel társadalmat megosztó ügy kivizsgálását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!