Gyurkity Péter

Az okostelefonok 80 százaléka sebezhető

Egy friss felmérés szerint idén a használatban lévő okostelefonok csaknem mindegyike sebezhető valamilyen támadással szemben, a tudatos védekezés szintje pedig továbbra is alacsony.

A Juniper által közzétett dokumentumban kiemelik, hogy a meglévő készülékek mintegy 80 százaléka eshet áldozatul valamilyen szoftveres támadásnak, hiszen a szükséges védelem ezen példányokon alig, vagy egyáltalán nem elérhető. Komoly lépésekre és időre van szükség a helyzet megváltozásához. A legfőbb indokként a vásárlói tudatosság hiányát említik meg, bár ehhez rögtön hozzáteszik, hogy ezen a téren az utóbbi években azért történt némi előrelépés. Mégis, ennek üteme nem kielégítő, a potenciális veszélyek ismeretének hiánya mellett pedig legalább ekkora gondot jelent, hogy a felhasználók többsége szerint a megfelelő védekező eszközök túlságosan magas áron kerülnek forgalomba. A mobil szférára fókuszáló kártevők száma eközben gyorsan növekszik, az itt végbement robbanás leginkább az elmúlt két évben volt megfigyelhető.

A vállalatok körében az IT-részlegek költségvetésének növekedése eredményezi a hatékonyabb fellépést ezzel szemben, itt egyre több mobil megoldás elérhető, és hatékonyabban alkalmazzák a meglévő szabályokat, előírásokat. A BYOD, vagyis a "hozd magaddal" felfogás terjedése azonban megnehezíti ezt, hiszen a számos eltérő eszköz integrálása eleve nem könnyű feladat, ezen eszközök pedig rengeteg biztonsági hibát is magukkal hoznak. A biztonsági szoftvereket fejlesztő cégek előtt a mobil szférában továbbra is óriási lehetőségek állnak, itt azonban még meg kell találniuk az arany középutat a hatékony védekezés és a felhasználóbarát működés között. 2018-ra már 1,3 milliárd hordozható eszközön lesznek megtalálhatók ezen biztonsági szoftverek, míg idén ez a szám mindössze 325 millió volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Vadnokedli #6
  Hogyne lenne vírus rá? Mindegyikre van ugyanúgy.
 • AgentKis #5
  Ráadásul a Galaxy Y-ról úgy tudják (rosszul) hogy vakus... XD
 • pixx #4
  Ez mind a kínálat? Ezért kár volt elindítani ezt az egészet...
 • andrejfej #3
  Akkor a MOL pont ezt vette figyelembe a készülékei kiválasztásánál, a kínálat 75%-a vírus ellen védett: http://redir.ec/molmobile :DD
 • pixx #2
  Erről beszél a cikk is, a tájékozatlan felhasználokról. :D

  WP nincs vírus, és nincs Iphone se, sőt BB, androidon van, de már ott is egyre kevesebb.
  Az android viszonylag nyílt ezért jó célpont a többi zárt rendszer.
  Ez nem a win asztali változata...
 • Hudóca #1
  Őszintén szólva nem lep meg a kutatás eredménye. A héten vettünk a Media Markt-ban egy Lumia 520-as telefont (kedvezményesen, visszaadták az ár egy részét ajándékkártyán). Gondoltam keresek rá valamilyen progit, hogy ne "támadja" meg semmilyen vírus, vagy valami. Hát nem nagyon találtam olyat, amiben bíznék. Illetve honnan tudjam, hogy az x lehetőségből melyik a tényleg megbízható szoftver? Nincs valami cikk, ahol leteszteltek néhányat?